Kalazić, Pinot bijeli, 2009.

Cijena: 39,98 kn (01.02.2012.)

Kalaz. Dok jedni ismijavaju visoke alkohole, a drugi se čude kako može tako ekstraktna vina prodavati po tim cijenama, treći kupuju…

Meni se čini da su vina Kalazić potpuno u skladu sa stilistikom podneblja iz kojeg dolaze i doduše malo ekstremnija u tom smjeru. Malo više 🙂

Baranjski Pinot Bijeli u Kalazićevoj interpretaciji opulentan je koliko je to uopće moguće zamisliti. Već „suze“ u čaši sugeriraju značajne alkohole. Ipak, od svih Kalazićevih vina meni je možda i najbolje.

Parfemčić na nosu je ugodan, daleke naznake orašastosti i skoro nimalo prezrelih predikatnih aroma u kontekstu standarda kakvi danas prevladavaju u Baranji. Dosta žutog voća oslobodi se s vremenom u čaši.

Zamjetne suhoće u gutljaju, ali i kremaste „glicerolnosti“ koja ne smeta u tijelu ovakve punoće… aromatičnost u ustima ostavlja slatkoću voća, ne prezrelu, ma uz hranu „ko grom“ 😉

Meni je recimo oplemenilo običan gablec u obliku rižota s gljivama i lungić omotan pancetom, daleko od idealnog kombiniranja s Pinot Blancom.

Dakako, vino je toplo i ekstraktno s čak 14,1% alkohola koji se moraju osjetiti, ali bez peckanja na nosu i bez vrućine u gutljaju uklopljeni u neočekivano ugodnu cjelinu.

6 misli o “Kalazić, Pinot bijeli, 2009.

 1. jurica 06/03/2012 / 17:11

  ma uz hranu „ko grom
  Bijeli pinot je poznat kao idealno menu vino. Prema podacima EU, zadnjh pet godina najviše raste potražnja za tim vinom i nema ga dovoljno da zadovolji potražnju.

 2. jurica 07/03/2012 / 10:29

  “običan gablec u obliku rižota s gljivama i lungić omotan pancetom”
  Ako je ovo običan gablec što je onda grah s kobasicom?

  • vinopija 07/03/2012 / 22:15

   Bio je i grah s kobasicom taj dan, ali ja sam riskirao. sreća da je bilo Kalaza da zalije 😉
   Isti “recept” ne daje iste rezultate u gablaoni i u ElBulliju ili štatijaznam već…

 3. ifke 07/03/2012 / 12:25

  Kaj si tolko zapeo za njegov bijeli pinot, čovječe…..pa ovi moji alkići i ja ga skoro uopće ne trošimo. Probaj sivac ili šardone….hebote ta lagana ljetna vina ispod 15 alca… 🙂

  • vinopija 07/03/2012 / 22:16

   he he 😀

 4. jurica 08/03/2012 / 08:53

  Kad bi umjesto ričeta sa akcijskim špekom gablali rižoto s gljivama i lungić omotan pancetom na posteljici od potočarke( mislio sam da su to dva gableca, vinopija može dobro pojesti) i vi bi trošili bijeli pinot.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s