Trapan, Uroboros, 2008.

Cijena: NA (ožujak 2012.)

Bruno Trapan stvarno je održao „obećanje“ i poslao mi je Uroboros 2008. (vidi pod https://vinopija.wordpress.com/2011/10/19/trapan-uroboros-2009/) Obzirom da su butelje prodane, ovo je prvi magnum u Dnevniku Vinopije. Premda Brunina namjera nije bila da „objavljujem recenziju“, meni bi bilo žao da nisam zabilježio jedno ipak relevantno vino i značajno za Malvazije općenito.

Uroboros 2008 je Malvazija Istarska odležana u akaciji, sur lie metoda, nefiltrirano…

U čaši bistre, zlatnožute boje koja doslovce sjaji i općenito djeluje kompaktno.

Na nosu je drvo akacije integrirano s dubokim voćnim aromama preraznovrsnim i preraskošnim da bi ih imao volje „secirati“ i uz jedva zamjetnu „oštrinu“ (koja bi u drugim inkarnacijama u akaciji odležanih malvazija bila puno više „špek“ ili „panceta“ s čim također ne bi imao problema :), ali u ovom slučaju radi se o vrlo pažljivom školovanju u akaciji)

Vrlo odmjerenog intenziteta na razini koja je iznimno rijetka za domaća vina, profinjenost. Također i kompleksan karakter koji će se očekivano mijenjati s vremenom u čaši kad će prvo više dolaziti do izražaja jedne, a zatim druge arome… dakle, nos koji sluti na dobro i stvara očekivanja izvrsnog balansa i idealne strukture, nešto masnijeg i punijeg tijela doduše.

Nakon gutljaja doima se više herbalnim negoli cvjetnim, kako možda i priliči karakteru Malvazije. Gorka korica limuna ostaje u ustima, na dobar način, da ne bilo zabune 🙂

S jedne strane Malvazija koja pokušava biti sve, što je nemoguće, a s druge Kozlovićeva Akacija, ali „na steroidima“ 🙂 Stvarno se tek pri nešto višim temperaturama konzumacije razotkriva aristokratska, dostojanstvena, inteligentna struktura, puno tijelo s dugim završetkom i osvježavajućim povratnim „kickom“. Sada, nakon odležavanja u magnum boci, dovoljno nježno i glatko, divno vino.

Vjerujem kako će i kod ovog vina netko zaključiti kako je ono više dobar Chardonnay nego Malvazija, ali dobar… meni se čini da je ovo maksimalno koliko Malvazija može ići u ovom smjeru da ostane svoja.

3 misli o “Trapan, Uroboros, 2008.

 1. buonsangue 04/04/2012 / 16:23

  “Vjerujem kako će i kod ovog vina netko zaključiti kako je ono više dobar Chardonnay nego Malvazija”___ Taj koji to zakljuci bas i ne razumije poantu ovakvog vina. (Da to objasnim, trebalo bi razviti temu nacetu upravo jutros na drugom thread-u, ali nisam siguran da za to ima interesa :-)). Ovo je izvanredno i vrlo dorecheno stil-vino: jedno od najboljih takvih uopce napravljenih u Hrvatskoj, bar od kada ja pratim.

 2. buonsangue 04/04/2012 / 23:25

  “Vrlo odmjerenog intenziteta na razini koja je iznimno rijetka za domaća vina, profinjenost.” ___ E, upravo to. Mislim da je to sto ovdje pishesh na tragu onoga sto sam ja svojedobno drugdje napisao o Trapanovim vinima. Pa da se citiram :-): “Both as a range and individually, these wines seem to have a clarity of purpose, excellent definition, and a natural-seeming balance. If we pictured one of these wines as a suit 🙂 , the colour would be something airy, bright and not very conservative at all, but the fabric is quite subtle (not too grainy and not too smooth), and the cut so accurate and well-judged as to give the suit an almost classical quality. All qualities that, more often than not, we associate with more established terroirs and the well-honed hand of an experienced master. As neither of these are quite the case here yet, there is something else that is just as important: some very thoughtful and intuitive decisions being made and, as I said, delectable quantities of intelligence and natural talent.”

  • dinko-sminko 05/04/2012 / 00:15

   Hvalisavac jedan! :-))

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s