Saints Hills, Sv.Roko, 2010.

Cijena: 156,75 kn (lipanj 2012.)

Kako pisati o vinu neopterećen M. Rollandom, „tajkunstvom“, ovim i onim… Krajnje jednostavno. Slušanjem onoga što je u čaši.

Miris borove šume, osobito nakon dekantiranja koje će ukloniti drvenaste mirise hrastove bačve pa i ponešto topline. Jako dobar miris kad je Plavac Mali u čaši.

Nenametljiv nos naprosto nepogrešivo miriše na Plavac Mali, na slijepo bi rekao Pelješki, međutim nije niti Pelješac niti Hvar niti Brač niti Vis, a svakako niti neki interesantni eksperimenti iz Kvarnera ili Slavonije 🙂 već Neretvansko vinogorje! Komarna, Sv.Roko.

Pravi karakter pokazuje u ustima. Nepokolebljivo čvrst, zagrljaj aroma u rasponu od slatkog do gorkog, baš kako paše 🙂 Kad se tanin Plavca zalijepi za nepce, znaš da nema greške 😉

Naprosto uzorna struktura za Plavac Mali, očito iz uspješne berbe 2010. na samom Jugu… smirenost, uravnoteženost odlično uklopljenih vinskih kiselina u odnosu s 14,4% alkohola, taninima, ostatkom sladora i ekstrakta.

Ništa manje bitna je i idealno dozirana aromatičnost u rasponu od bobičastog voća (višnja, borovnica) do suhog rogača i zapečenih maslina ili čak tamne čokolade u povratnom okusu.

Jedan od ponajboljih Plavaca. Tko bi rekao?

4 plus!

6 misli o “Saints Hills, Sv.Roko, 2010.

  • vinopija 03/07/2012 / 15:27

   bome je, ali barem je vino izvrsno… znamo da je dosta puno skupljih Plavaca raznoraznih glasovitih položaja koji su suštinski inferiorni, a skuplji.

   • Ivan 04/07/2012 / 00:17

    pio sam ga prije nekih 2 mjeseca sa par frendova i smo se slozili da je vino apsolutno premlado, tanini su bili toliko jaki i toliko grubi i zeleni da doslovce nisam mogao progutati niti dva gutljaja..

    takoder se sjecam da su tonovi drva jos bili relativno dosta prisutni tako da bi nakon par godina sve trebalo sjesti na mjesto jer potencijala za to itekako ima jedino je cijena, po mom sudu, pretjerana..

    • vinopija 04/07/2012 / 09:12

     Nisam posebno naglašavao da je ovaj Plavac kao i većinu ostalih potrebno dekantirati, a također je jasno da je ovako školovano vino prerano otvarati danas ako želiš u potpunosti doživjeti što može pružiti, ali baš kad sam ga probao usput prije dva mjeseca na wine gourmet weekendu sam zabilježio da ga moram nabaviti (vidi izvještaj) i nije razočaralo. Naprotiv. Tih dva mjeseca mu je koristilo kao što će mu i daljnje čuvanje koristiti.
     Unatoč tome što sam očekivao MPC od sto kuna plus PDV, dakle ipak nešto konkurentniju cijenu, moram priznati da mi je Roko u tom smislu u odnosu na ostala vina Saints Hills ponude, osobito Dingač od 500kn veliko iznenađenje. Baš zato što je taničan, trpak, zatvoreniji… ne suviše voćan ili “preispeglan” već skoro autentičan. Blizak osjećaju kad se najedeš grožđa ako to ima ikakvog smisla i kad te bačvice više ne budu tako nove… jako se veselim što će biti s novim godištima premda se pribojavam kako su se nosili s 2011

 1. Marko 27/07/2012 / 14:29

  …vino je zeleno, ti tanini nikad se neće zaokružiti. Ne razumijem čemu tako visoka ocjena i toliko hvale….

  • vinopija 27/07/2012 / 23:09

   oprosti Marko, ne znam zašto je tvoj komentar završio u spam-u !?!? …bez obzira što se ne slažemo 😉 Zadnje što želim je da se vino “zaokruži”. Ono je još malo stisnuto, ali jako dobar Plavac već sad.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s