Stobi, Chardonnay barrique, 2011.

Cijena: cca 80,00 kn (srpanj 2012.)

Kume, hvala na butelji Tikveškog Chardonnaya 😉 Stobi, osim što je antički grad pored Demir Kapije i najveće arheološko nalazište u Makedoniji, ujedno je i naziv nove moderne vinarije Tikveškog vinogorja. Čini se vrlo ambiciozne i orijentirane na svjetsko tržište.

Đumbir, mango, maracuja, sušeno i kandirano voće na nosu je doziranog intenziteta, nimalo pretjerano premda vrlo aromatično.

Srk, žvak, gut 🙂 Sočan gutljaj dugo se zadržao… aromatski usklađeno s mirisnim doživljajem, tijelo puno, kiseline voćne, uravnotežna struktura. Alkoholi (13,5%) potpuno integrirani.

Djeluje veselo i britko, puno svježine, ekstraktno, ali nimalo teško. Jednako dobrim pokazuje se rashlađeno i pri višim temperaturama konzumacije. Stilski i tehnološki besprijekorno. Jedino bi ja volio više duše, esencije vina koja je zatomljena. Previše se trudi svidjeti svima, vino stila i konvencija.

Međutim, Makedonci mogu biti ponosni. Ovo je možda i najbolji Makedonski Chadronnay koji sam probao. Bez obzira što nije vino koje bi me zaitrigiralo, stilski je izvanredno pogođeno i bolje od mnogih Chardova opisanih na ovim stranicama. Novosvjetski nabrijani Chard viših alkohola i barikirano, ali bez naglašenog drva i „putra“ 🙂 Stvoreno da konkurira Krauthakerovom Rosenbergu recimo.

Drugi put kume vidim da imaju Rkaciteli 😉 Molim lijepo, za pacijente poput mene 🙂 Možda napravim komparaciju s Krauthakerovim “Kuvlakhe”-om 😀 Slavonski Gruzijac protiv Makedonskog. To bi bila fešta 🙂

5 misli o “Stobi, Chardonnay barrique, 2011.

 1. putnik 07/08/2012 / 12:55

  Nova vinarija, visoki ciljevi, za sada pristojan kvalitet, jako popularne cene i tek po neki ćorak. Za jednu novu vinariju, kakva je Stobi zaista nije loše. Onaj ćorak odnosi se na njihov Pinot Noir, koji je zaista očajan i do nekle na rose, ostalo je sve čini se u najboljem redu. Budući da se radi o jednoj novoj vinariji, kojoj još uvek nedostaje rutine, kvalitet je na dosta solidnom nivou. Sve pohvale uz zelju da nastave u pozitivnom smeru, kome i sami teže.

 2. vinozupa 09/08/2012 / 17:55

  Pozdrav Putniče, slažem se s tobom vezano za Stobi, još jedan ćorak im je i Cabernet Sauvignon, ali i sami to priznaju i rade na tome da to poprave. Ostalo što sam probao stvarno je jako dobro. Mislim da bi Stobi mogao biti nositelj promjena u pogledu makedonskih vina. Informacije koje ja imam svakako obećavaju svjetlu budućnost za konzumente. Prihvatljive cijene i iznadprosječna kvaliteta za dosad postavljene standarde.

 3. madiraza 09/08/2012 / 19:35

  malo su mi prehard ta makedonska vina..kaj ja znam…glupe predrasude….ima koje njihovo “ljetno” vono za mrknut butelju?nešto osvježavajuče…ili ti crisp..kako kaže vinopija

  • vinozupa 10/08/2012 / 00:49

   imam u frižideru rose – syrah, pa ću da javim….next year will be

  • putnik 10/08/2012 / 11:15

   Nije ti loš Skovin Rose dobijen od groždja Pinot Noir-a.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s