Pilato line up

Ne mogu se sjetiti niti jednog razloga zašto u skoro 500 dojmova nisam još pisao o vinima vinara koji pripada tzv. prvoj generaciji moderne Istre koliko znam. Pilato je jedno od desetak imena u čijim vinima sam uživao u svojim prvim upoznavanjima sa sortnim Malvazijama i Teranima i čini mi se jedan od prvih koji je isticao „Istarska“ uz Malvaziju. Zato mi je drago što imam priliku kalibrirati svoje pamćenje.

Pilato, Malvazija Istarska 2010. vs Pilato, Malvazija Istarska 2009.

Cijena: 54,98 kn  http://www.vrutak.hr/product.aspx?c=0&p=317467

Paralelno kušanje dvije suhe Malvazije iz dviju bitno različitih berbi odličan je način za ponovno upoznavanje s vinarom. Oba su vina suha, a niti deklarirani alkoholi nisu bitno različiti. 12,5% iz 2010. u odnosu na 13,0% iz 2009. i nije tolika razlika obzirom na to koliko je i na području Vižinade godina 2010. bila drugačija u usporedbi s vrućom 2011.

Aromatski vrlo slične Malvazije citrusno-voćnog i floranog karaktera.

2009. je starija i više „raskravljena“, ali još uvijek prpošno svježa, a 2010. ima taj stisak suhoće kao da je vinar grožđu doslovce istisnuo dušu 🙂 Oboje su i danas pitke mlade Malvazije i to je najvažnije, ali 2010. ima nešto zbog čega poželiš sljedeći gutljaj.

Je li to „slanost“, „suhoća“ „citrusni aromatski profil“, „kiseline“, „niži alkoholi“ ili zapravo sve to skupa u određenom odnosu ne znam. Ali, tako mi mlijeka u prahu, znam da sam uživao u ovoj Malvaziji i nadam se da ću opet. Minus 4.

Pilato, Muškat bijeli, 2009.

Cijena: 49,98 kn  http://www.vrutak.hr/product.aspx?c=0&p=317488

Nježna aromatičnost grožđa uz ne previše cvijeća i dosta voća na nosu, ananas, tropsko voće i jedva primjetan herbalni moment, ružmarin?

U ustima vino kao da ne želi biti slatko i baš kad sam zabilježio „slatkoća nimalo napadna“ 🙂 pogled na etiketu donosi iznenađenje – vino je polusuho! 0,5L butelja me zbunila jer obično sadrži poluslatke i slatke Muškate. Ali, nije samo slatkoća „nenapadna“. NIšta nije prenapadno niti preintenzivno.

Jedino se dodir gorčine u završetku, koliko god nježan, ipak ne uklapa u cjelinu, ali može se reći da ostavlja dojam kasnije branog, prezrelog grožđa. A onda opet, 12,7% alkohola nije osobito nisko za Muškat. 3do4 minus.

Pilato, Pinot bijeli, 2010.

Cijena: 59,98 kn  http://www.vrutak.hr/product.aspx?c=0&p=317468

Dosta cvijeća na nosu i malo lješnjaka, baš orašastosti koja se lijepo uklapa u mirisni doživljaj.

Iznenađujuća punoća tijela u ustima, kiseline dosta prisutne, ali ugodne i prizivaju kakav dobar zalogaj. Podsjetilo me na Plešivičke bijele šampione prije desetak godina 🙂 Ali, ne u lošem smislu. Uz bitno drugačiju aromatičnost, poveznicu nalazim u donekle vinoznom karakteru.

Pilato Pinot bijeli 2010 je suho vino s 12,4% alkohola i treba mu malo vremena da „prodiše“ kako bi se pokazalo u najboljem izdanju. Nakon čak nekoliko sati nastupa vrijeme da njegova ekstraktnost zablista u punom sjaju. U tom slučaju će mu odlično društvo praviti i Oliveto, bakalar na bijelo s dodatkom zelenih maslina i maslinova ulja.

3do4 plus 🙂

Komentiraj