Trapan, Uroboros, 2010.

Cijena: 111,75 kn (rujan 2012.)

Uroboros više nije iznenađenje. Neka predočekivanja vinske publike postoje, uz ogradu kako je Uroboros možda „naj-autorskije“ Trapanovo vino. Iznenađenje je kako se ovaj Uroboros 10 posložio i transformirao u divan vinski doživljaj.

Isprva prilično drva i dosta vanilije na nosu, ali i mekana voćnost, džem od dunja, čak i smokava s cimetom. Voćna strana koja s vremenom dominira, a čije mirise filtrira zavjesa od vanilije. Osim vizualno, „uljnost“ se osjeti i na nosu otvarajući s vremenom i senzaciju poput ljekovitog sirupa za grlobolju 🙂

Krećem napokon „zaliti“ rižoto, ali nestrpljivi gutljaj nije za ovo vino. Više od svih Uroborosa do sada, 2010. treba pustiti da se „cijedi“ kroz usnu šupljinu. Tada će reminiscencije odzvanjati dugo nakon što ispari i zadnji trag finiša.

Meso i težina aromatičnog Chardonnaya, srce i struktura odležane Malvazije. Sur lie, accacia/oak fermented&aged. Obzirom da na butelji to nije označeno, ne sjećam se točno koliko iznosi udio Chardonnaya u ovom godištu. U smislu konkretne stilistike i osobnih afiniteta, utjecaj Chardonnaya ipak je prejak. Glatkoća teksture i baršunasti feeling dolaze uz cijenu težine 14% alkoholnog ekstrakta.

Izvrsno autorsko vino koje je od trenutka puštanja na tržište do danas fenomenalno napredovalo, ali za visoke Uroboros standarde i očekivanja to je jedva izvučeno. Najveći problem je mogućnost paralelnog kušanja s uzorkom iz bačve Uroborosa 2011. Privilegij koji ne ostavlja dvojbe jer Uroboros 2011 obećava nadmašiti i proslavljenu 2008. i meni jednako fenomenalnu 2009. Zapravo već sad ispunjava obećanje. 86

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s