Radovan, Malvazija Istarska, 2011.

Cijena: 64,98 kn u Vrutku http://www.vrutak.hr/product.aspx?c=0&p=317472

Prije popularnosti Benvenutija, a tamo negdje oko Fifa World Cupa 2006 pa sve negdje do Eura 2008, Radovanovu sam Malvaziju doživljavao kao alternativu već tada razvikanim mladim Malvazijama Bujštine i Umaštine. Sjećam se kako bi uvijek nestala s police Vrutka prije Chardonnaya recimo. Iako pripada najstarijoj, tzv. prvoj generaciji vinara moderne Istre, dan danas Radovan u svijesti zauzima poziciju „autsajdera“, nenametljivog Istrijana s artističkom etiketom.

Voćne arome na nosu najviše stvaraju sliku korice limuna, zatim specifična floralnost i travnatost kojom Malvazija tako dobro odiše.

U ustima dominantna slanost i prateće citrusno-travnate senzacije zaokružuju nezahtjevan aromatski profil. Fenomenalna slasna pitkost na nepcu dolazi od skladne strukture, sve je dozirano, uravnoteženo, baš kako treba za mladu Malvaziju. Stil koji je proslavio Radovana, a zatim i Ritošu.

Suha Malvazija Istarska koja sadrži nemalih 13,9% ,ali bez tromosti visokih alkohola. 86. U nekom trenutku tražit će kakvo dobro jelo. Šugo od bakalara (Baccala della Mamma naravno :)) sa širokim rezancima pomogli su transformirati Malvaziju u slatkasti nektar nasuprot gorkastosti bakalara s češnjakom.

2 misli o “Radovan, Malvazija Istarska, 2011.

  1. Ivan 13/11/2012 / 15:00

    poslije Coronice, meni mozda i najbolja malvazija iz 2011..

    • vinopija 14/11/2012 / 11:32

      Sjećam se da je i meni bila ponajbolja na slavnom “en primeur-u” u Esplanadi, zatim i na Vinistri. Mislim da je Radovan ipak imao i boljih godišta, premda je i ovo divna Malvazija.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s