Podrumi Vukoje, Hercegovački Vranac, 2009.

Cijena: 86,75 kn (prosinac 2012.)

Vukoje_Vranac_2009Da ne bi bilo zabune s crnogorskim ili makedonskim ili čak imotskim, u samom je nazivu istaknuto da ovaj Vranac dolazi iz Hercegovine 🙂

Isprva dosta voća na nosu, šljive, borovnice, višnje i sušene brusnice. Drvo, kao zadimljenost više je začin negoli maska… Unatoč zaokruženosti, već na nosu prisutna stanovita mladenačka priroda obilježava primarno voćni nastup.

S prvim gutljajem ta se naznaka svježine razotkriva u izrazito vinoznoj strukturi s neočekivanim kiselinama. Vinski užitno suho vino sorte Vranac s 13% alkohola u skladu je s idenititetom Hercegovine. Uskraćeno prezrelosti, punoće i slatkoće crnogorskih, pa i makedonskih Vranaca, hercegovački Vranac iz vinograda Zasad Polje esencijalno je drugačiji, autentičan i surov.

Pripitomljeni tanini i srednje dug finiš prizivaju, svaki bolji od prethodnog, novi i novi gutljaj. Ne znam „pije li se viljuškom“, ali ovo je odlično vino za koje pretpostavljam kako izuzetno uspješno prati autentičnu lokalnu kuhinju.86-87.

Meni je poslužilo nešto dimljene slanine i kozji sir…

Jedna misao o “Podrumi Vukoje, Hercegovački Vranac, 2009.

  1. putnik 12/12/2012 / 16:46

    Vinopijo,
    ovaj put si stvarno nadmasio sebe sa izborom vina! Generalno, jedan od najboljih izdanaka sorte vranac, koji se mogu naci na trzistu. Kada bi se radila top 5 lista najboljih vranaca, ovaj bi zasigurno bio tu. Hacegovacki vranci ni malo ne zaostaju za crnogorskim, mislim da su i jedni i drugi za nijansu bolji od makedonskih. Valjda zbog drugacijeg teroira. Od hercegovackih ti je veoma dobar Vranac, podruma manastira Tvrdos iz Trebinja, kod nas je na dosta dobrom glasu, uz ovaj Vukojev naravno. Crna gora je specificna zato sto se sve vrti oko Plantaza, koje se mogu pistovetiti sa svojim sjajnim Vrancem. To je bacilo u senku neke male vinarije u Crnoj gori, na primer odlican vranac je Podostroski Vranac. Od Makedonaca mislim da je najbolji Aleksander Vranac, kod njih ima dosta vinarija, ali se mahom radi o mas produkciji.
    Sto se tice ovog Vukojevog Vranca, mislim da si ga dosta dobro opisao,ali i ocenio tako da ja tu ne bih imao sta dodati. U svakom slucaju vino vredno preporuke!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s