Legovina, Noir Nobile cuvee, 2005.

Cijena: 124,88 kn

Legovina_Noir Nobile cuvee_2005nekapnica_Legovina Noir Nobile

Vino koje sam se potrudio pronaći zahvaljujući snažnom utisku koji vučem još od Vinistre. Oznaka „crno stolno vino“, skoro da postaje jamstvo iznimnog doživljaja 😉 Nakon puna dva sata dekantiranja napokon je u čaši.

Boja je još „mlada“, rubinski crvena, ali cjelovita, zagasita da djeluje skoro mutna…

Zrelost odležanog crnog vina na nosu je besprijekorna. Odležano tijekom 18 mjeseci u barrique bačvama u podrumu obitelji Legović. Osjeti se neočekivana toplina na nosu. Odmah ću istaknuti suptilnih 12,5% alkohola na deklaraciji.

Voćnost, ali ne prezrelost niti „primarna“ artificijelnost. Višnje i brusnice. Voće je duboko, prožima miris na profinjen način.

„Mouthfeel“ je prvorazredan. Mineralno-voćna priča iz mračnog dijela podruma. Zaboravljena, da bi dobila novu priliku na samom početku svog dozrijevanja. Poput najvećih uzora Bordeauxa, Noir Nobile cuvee (CS+M+CF) u osmoj godini od oznake berbe, još je svakako mlad.

Prekrasno uklopljene i vrlo vitalne, voćne kiseline u skladu s tijelom idealne punoće i nevidljivih tanina. Idealna struktura i posebnost u vidu diskretnog potpisa Istarskog terroira. Nježno, ali moćno. Glatko i „slatko“.

Zamišljam korištene drvene bačvice i obronke Kaštelira kroz maglu i sunce…

U tom smislu mi čak nedostaje malo „barnyarda“ kojeg sam definitivno registrirao na Vinistri. A višak „sterilnosti“ s druge strane stvara strah da nije netko naknadno „kemijao“ s vinom…

Jer ovaj doživljaj ulazi u kategoriju jednog od najboljih hrvatskih crnih vina koja sam otvorio… i to prije kombiniranja s ovčjim, kozjim i miješanim kravljim-ovčjim otočkim sirom 😉 91.

6 misli o “Legovina, Noir Nobile cuvee, 2005.

 1. CF 12/01/2013 / 18:34

  Gdje bi se to moglo kupiti?

  • vinopija 12/01/2013 / 18:43

   Da, za ovo se trebalo malo raspitati… za razliku od uobičajenih mjesta kao što je Vrutak, Miva galerija vina, Dobra Vina ili Jabuka i ruža, ovo sam kupio u Gro-promu u Remetincu zadnjeg dana protekle godine.

  • vinopija 13/01/2013 / 16:17

   meni je vrijedilo… ne znači da ću ga konzumirati svaki dan jer neću, ali ne znam hoće li Mati Tekliću vrijediti toliko ili više ili uopće ne

   • Mate Teklić 14/01/2013 / 13:14

    Fair enough, baš sam ovih dana dobio bocu cabernet franc-a tog vinara i onda sam stupio u kontakt sa samim vinarom koji mi je biranim riječima govorio o tom vinu pa sam ga poželio probati. Nisam znao da je alk 12,5 %, sad me još više zanima, a pošto je deklarirano kao stolno vino zanima me da li će ući u hall of fame hrvatskih stolnih vina ( Medvid, Stagnum…).

    • vinopija 14/01/2013 / 15:33

     Ne znam Mate 😉 …sudeći prema snažnim indikacijama iz blogosfere i ovdje rečenim, tvoji afiniteti dominantno se mogu okarakterizirati kao “što više ekstrakta za čim manje novca”.
     Na samoj Vinistri mene je nešto kod tog konkretnog vina podsjetilo na Loirske uzore, a teško da mogu dati veći kompliment, tako da sam kupio i taj Cabernet Franc 2007 koji čeka svoj red. Obzirom da je klasificiran kao “kvalitetan” odmah mu “pada cijena” u odnosu na “stolni” Noir Nobile cuvee 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s