Cantina Terlano, Winkl Sauvignon, 2011.

Cijena: 129,00 kn na vino.hr http://vino.hr/product_info.php?cPath=182_184_215&products_id=815&

Terlan_Winkl Sauvignon_2011„Vulkanska stijena s velikim naslagama kristalnih minerala, u geološkom smislu poznata kao kvarcni porfir.“ Prije ili kasnije, u potrazi za informacijom iz tla u vinskoj čaši, nadobudni vinopija će se morati suočiti s „praktičnom geologijom“ 🙂

Mineralni karakter ovdje i nije toliko surov koliko zna biti. Usto, umjesto razorne acidičnosti i slanosti na nosu tek lagano prekrivene mirisom koprive i pokošene trave kakvu je moguće očekivati od meni najdražih SüdSteirische Sauvignona, Winkl Sauvignon primjer je sur lie školovanosti i specifičnog terroirea SüdTirolskog Trentino-AltoAdige DOC-a.

Puno više livadnog cvijeća i bazge, „težih“ mirisa koji uz 13,5% alkohola na deklaraciji već na nosu daju naslutiti puno tijelo. Čak je i profinjenu uravnoteženost strukture moguće registrirati na nosu, a definitivno potvrditi u ustima.

Dozirana limunska acidičnost iz dubine, blaga mineralna podloga, osvježavajuće tropske arome, sočno tijelo i trajanje… stvarno trajanje… tzv. „odzvanjanje“…89.

Oglasi

34 thoughts on “Cantina Terlano, Winkl Sauvignon, 2011.

  1. denis 11/02/2013 / 13:06

    Zahtevniji si od Decantera :-). Stvarno dobro vino, po mojoj paleti 90+

    • vinopija 11/02/2013 / 13:21

      Ovo je vino upravo za publiku poput tebe Denise tako da moja “ocjena” znači samo da u ovom slučaju ja prepoznajem i visoko valoriziram ovo vino, ali osobno preferiram nešto drugo kod Sauvignona. Svakako Terlan Winkl ima svoju publiku i mogu mu samo odati priznanje. Pri tom iznijeti slikoviti opis da deskriptor mineralno ne predstavlja mjehuriće, već upravo geologiju 😉

    • vinopija 11/02/2013 / 13:27

      i Terlan Winkl pio 😉

  2. Alejandro 11/02/2013 / 21:50

    hello kitty i sauvignon = dobitna kombinacija

    • vinopija 12/02/2013 / 15:15

      bit će toga još 😉

  3. Dunja 12/02/2013 / 15:03

    hmmm….čudno da kvalitativno daješ istu ocjenu Zdjelinoj graševini i ovom sauvignonu. Mislim, sigurno se stilistika vina ne može uspoređivati no Winkl je po meni najmanje dvije stepenice iznad spomenute graševine.

    • vinopija 12/02/2013 / 15:14

      Ne znam koliko ima stepenica na tim “lojtrama”, ali nije samo stilistika ta koja se teško može uspoređivati jer su i različite sorte iz vrlo različitih podneblja, pa i različito vinarenje općenito u smislu da će Zdjelarević izvjesno napraviti “bolju” ili suvisliju Graševinu od Cantine Terlano 😉 Obrnuto vrijedi također 😀
      Moguće je uspoređivati ulogu vina na stolu, ali tek donekle i u tom smislu mi se čini da Zdjelina special selection Graševina iz 2009. pokriva čak i širi raspon od Terlana!?! Da li ga svakome bolje pokriva, ovisi o toliko toga da nadilazi ambicije ovog formata “vinske recenzije”.
      Dodatno veselo pitanje koje se pojavljuje je “Da li više vrijedi 89pts za Sauvignon od 89 bodova za Graševinu?” 😉 a to bi volio da mi netko treći odgovori 🙂 Još nisam siguran oko toga 😉

  4. Dunja 12/02/2013 / 15:41

    s ovakvim odgovorima na žalost ništa ne poručuješ. Ako Ti je bitno diskutirati na takav način ok, nemam ništa protiv no čini mi se da je Tvoj odgovor u ovom slučaju (da ne spominjem druge) prilično “plitak”. Kvaliteta je kvaliteta, ako nešto “smrdi” onda se to može i dokazati, ako je neko vino “propterećeno” drvom onda je i to lako dokazati a bilo kakove anomalije ili negativni čimbenici ( u ovom slučaju kod graševine je to drvo, pomanjkanje kiseline, osrednji balans) traže i nižu ocjenu. Osim ….. da, već je na početku rečeno…

    • vinopija 12/02/2013 / 15:58

      Žao mi je što ne nalaziš odgovor u mojem komentaru. Štoviše, nalaziš ga plitkim. Bilo bi mi još plitkije sad odgovarati da “ono što tebi smrdi možda nekome drugome miriše”, ali pokušat ću barem približiti moj pristup kako bi osujetio daljnje pokušaje ljudi da me uvjere kako sam osjetio drvo tamo gdje ga nisam niti tražio niti mi je smetalo. Svakako, ako će me se suočiti s “dokazima”, odmah ću spuštati ocjenu 🙂
      Dakle, nisam doživio drvo u Zdjelinoj selekciji Graševine 09, još manje pomanjkanje kiseline. Premda sam ih savršeno i pre-svjestan, moj pristup nije traženje mana u vinu jer nemam ambicija biti “ocjenjivač” niti se promovirati u tom smislu. Moj pristup je isključivo užianje u vinu, a ja sam uživao u oba. Čak podjednako, svako na svoj način doduše.
      Jučer mi baš (inače inteligentan čovjek i dobar poznanik koji mi je drag iz niza razloga, a usput je i član najprestižnijih domaćih žirijeva za ocjenjivanje itd.) kaže da je i njemu bilo “drveno” vino, da bi nekon podpitanja shvatio da ga je kušao iz bačve prije tko zna koliko vremena ?!?

      • ifke 12/02/2013 / 23:06

        Da, vinopija, tek sad sam skužio da ti stalno nekaj tvrdiš, a nigdje dokaza. Dokaži fino pred svima da ti Zdjelina graševina nije bila predrvena! Želim kopiju skena tvojih receptora u pdf-u! 🙂

  5. buonsangue 12/02/2013 / 17:00

    a) he he, bas mi je drago da se sad ti isto moras razgovarat s raznoraznim facama koji totalno znaju i totalno kuzhe (“ako je neko vino “propterećeno” drvom onda je i to lako dokazati” mi je, inace, jedan od boljih citata u zadnje vrijeme 🙂 ), hi hi_____ b) (inače inteligentan čovjek i dobar poznanik koji mi je drag iz niza razloga, a usput je i član najprestižnijih domaćih žirijeva za ocjenjivanje itd.) ” ___ Opa! Pa brutalu ce bit drago kad vidi kako lijepo pises o njemu 🙂 🙂 🙂

    • vinopija 12/02/2013 / 17:49

      🙂 Stvarno sam bio blesav kad sam poželio ne otkriti identitet, ali otkad je to brutal po žirijevima? :-I

  6. buonsangue 12/02/2013 / 17:04

    “Obrnuto vrijedi također ” ____ Sto vrijedi? Ako mislis da vrijedi i da Terlano po toj logici ocito radi bolji sauvignon, onda si u krivu. Relacija izmedju Zdj Grash i Terl Sauv Bl je potpuno ista kao i relacija izmedju Zdj Sauv Bl i Terl Sauv Bl. Tesko ih je i ne bas pretjerano legitimno hijerarhijski usporedjivati. Terlano radi neke od najboljih Sauv Bl u Juzhnom Tirolu. Zdjelarevic radi najbolje Sauv Bl u Hrvatskoj. Terlaner sauvignoni i Zdjelarevicevi sauvignoni su medjusobno jako razlicita vina po gotovo svemu – jedino sto im je zajednicko jest da su i jedni i drugi jako dobri.

    • vinopija 12/02/2013 / 17:57

      Da, imaš pravo. Obrnuta logika u ovom slučaju ne vrijedi. Hebem te kad moraš moraš biti u pravu. You make me sick ;-/

      • buonsangue 12/02/2013 / 22:33

        To kaj inzistiras na bedastocama tipa ocjene ne znaci da se trebas dat stjerat u kut i zbunit od svake shushe koja ti se tu usudi nesto napisati. Ovoj teti gore si, npr, fakat trebo odma objasnit kaj je to “peer group”. Ona ti samo vidi da je izmedju Mugnier-ovog Musigny (recimo 93 boda) i Charvin-ovog Cotes du Rhone (recimo 89-90 bodova) jako mala razlika na skali, pa zakljuci da izmedju najsuptilnijeg burgundskog GC u interpretaciji dokazanog majstora i skromnog i poniznog CdR u interpretaciji takodjer odlicnog vinara bas i nema velike razlike. Ne uzima u obzir kategorije genus-a i esencije. Ne zna da je skala samo prividno ista, a da su zapravo i Musigny i CdR ocjenjeni svaki na svojoj skali: na skali sebi usporedivih vina. Biljezim se sa stovanjem 🙂

        • vinopija 12/02/2013 / 23:23

          🙂 Jeste li se Vi to predsjedniche “zakachili” na moje ocjene? Je li moguće da ipak postoji logika iza mojih numerichkih iskaza 😀
          Što se tiče tjeranja u ćošak, ja to malo drugačije promatram, međutim iskreno zahvaljujem na (nadam se) svima jasnom objašnjenju… očito je tvoj duh nedostajao, jer premda nikako nisam htio sebe stavljati u poziciju s koje “pametujem”, već radije postavljam protupitanja, moj prvobitni odgovor koji je to isto na malo manje plastičan način pokušao približiti i to ne samo zainteresiranoj strani, već svima koji prate, na nesreću nije bio dobro prihvaćen. Trebao sam to naslutiti kad ti netko ovlaš uleti s retorikom “stilistika” hi hi… ali sviđa mi se razvoj događaja kao što sam napomenuo na početku:)
          Dunja, zaboravio sam ti se zahvaliti na komentaru i diskusiji pa se ovim putem ispravljam. Slobodno ti piši, “čuvam te” od ludog čike kojem je najveći hendikep što je zapravo u pravu 🙂

        • ifke 12/02/2013 / 23:25

          …a teta očito ne kuži i da svako vino koje je unutar svoje kategorije neshvaćeni poludivlji panker, antomacki kod Noneta dobiva 92+ bodova… 🙂

          • vinopija 12/02/2013 / 23:35

            …a ti se ne bi ni javio da nije Tvrle odlučio pustiti Riječ u pauzi između naoko nepovezanog jučerašnjeg boravka u Rimu i istovremenog dojma za Terlan. A Zdjela sigurno ne može tak dobar Lagrein napraviti ko Terlan 😛

            • buonsangue 13/02/2013 / 10:11

              Sori sto te opet saplicem s ledja :-), no Terlan radi ugodan, ali prosjecan Lagrein koji nije ni medju tridesetak najboljih u toj regiji. Oni su, prije svega, specijalisti za bijela vina. Zdjelarevic radi mnogo bolja crna vina od njih. 🙂

  7. madiraza 12/02/2013 / 23:25

    hehe…..to stoji…. i zato ovo bodovno ocijenjivanje ne treba usporedjivati s klasičnom skalom….skala našeg vinopije je “skala ljubavi” . ima srce za sva vina….da su slučajno ženske u pitanju ja bih se rukovodio upravo tom skalom prilikom ocjenjivanja… 🙂

    • vinopija 12/02/2013 / 23:31

      i ne samo srce, već i želudac dragi madiraza 😉

    • ifke 12/02/2013 / 23:32

      pazi da te gđa Madirazd ne vidi kaj pišeš… 🙂

      • vinopija 12/02/2013 / 23:36

        dobro kaže ifke, ja sam imao “intervenciju” neki dan, brrrrrr :-/

        • ifke 13/02/2013 / 10:40

          …kad se petljaš u gastro, a svi znam da si običan eno! ENO-NONE… 🙂

  8. madiraza 12/02/2013 / 23:38

    hebem ti nisam več dugo bio madirazd….. s proljećem bi mogao….. ako ne i zimom….gđa spava..ja ima puno posla 🙂

  9. buonsangue 13/02/2013 / 10:16

    “Što se tiče tjeranja u ćošak, ja to malo drugačije promatram,” ___ E, tu se slazem s Dunjom, koja je ironicno i bez velikog strpljenja u prolazu prokomentirala tvoju “nesvrstanost” i “diplomaticnost”. 🙂

  10. buonsangue 13/02/2013 / 11:22

    A sad malo ove druge stvari koje si tamo nacickao… “Jeste li se Vi to predsjedniche “zakachili” na moje ocjene? Je li moguće da ipak postoji logika iza mojih numerichkih iskaza” – Postoji, kako ne – ista alibi-logika koja postoji iza bilo kakvog numerickog ocjenjivanja vina. ________ “međutim iskreno zahvaljujem na (nadam se) svima jasnom objašnjenju…” – Nema na chemu. A zakaj se nadas da je “svima” jasno? Lupetash, prijatelju. Samo za pocetak: kod objasnjenja je jedino vazno da je tocno. Ukoliko ga premali broj ljudi shvati, to je njihov problem, a ne problem objashnjenja. Osim toga, uzrok nerazumijevanja moze biti, a cesto i jest, u notornoj cinjenici, da je prosjecna glava u publici cesto preglupa i preneobavjestena da bi shvatili i “najjasnije” objashnjenje. Ako ja tebi, npr, “A”, koji te zanima, objasnim na jedini moguci nacin, tj referencom na “B” i “C”, koji su kljucni i nezaobilazni elementi tog “A”, a ti i dalje ne shvacas, mozda je problem u tome sto nemas pojma ni o “B” i “C”, a nisi se ni potrudio o tome nesto doznati, a ne u tome da ti ja “A” nisam “dovoljno jasno objasnio”. _______ “očito je tvoj duh nedostajao,” – Donnn Giovannnniii a ceeeenar teeeeecoooo 🙂 ________ ” jer premda nikako nisam htio sebe stavljati u poziciju s koje “pametujem” – Da, toga se svakako trebas chuvati vise od bilo cega drugog, da neka iskompleksirana budala pomisli da “pametujes”, i onda ti to jos ovdje i napise. Sto jest jest, najvjerojatnije se radi o nekom moronoidu kojem je sve dulje od jednog sloga pametovanje (statisticki govoreci, uostalom, to je potencijalno oko 89% stanovnika ove nepismene zemlje), ali -jebiga- citatelj je citatelj, zrno do zrna pogacha, a ni ti ne bi smio ugroziti brizno gradjenu (a u zadnjih par godina, dodushe, i povremeno s puno truda hinjenu) poziciju “momka iz rovova” i puchkog tribuna vinopije, he he 🙂 ___________ “već radije postavljam protupitanja” – E, moras se odlucit hoces bit “salt of the earth” i “one of the boys and girls” ili hoces izigravat Sokrata. Majeutika i licemjerje se naprosto medjusobno ponistavaju. __________ “moj prvobitni odgovor koji je to isto na malo manje plastičan način pokušao približiti i to ne samo zainteresiranoj strani, već svima koji prate, na nesreću nije bio dobro prihvaćen” – Mozda si ti taj kojem jasnoca nije jaca strana? Potrudi se malo, brate, najblazhe receno… jer inace ce i najgluplji medju tvojim citateljima uskoro posumnjati da zaprvo nisi Sokrat luchonosha vec Heraklit mrachni… 🙂

    • ifke 13/02/2013 / 11:55

      Hihihi….bravo, Tvrle, ooo glaše razuma! Nepoželjni, dakako… 🙂

  11. ifke 13/02/2013 / 11:36

    Dunja si nije, čini mi se, dala baš truda pročitati ni pregršt Vinopijinih postova, što iščitavam iz prve riječi prvog njezinog posta na ovoj temi. Onda je napisala složenu rečenicu čiji je drugi dio kršenje pravila koje si je sama zadala u prvom dijelu: ” Mislim, sigurno se stilistika vina ne može uspoređivati no Winkl je po meni najmanje dvije stepenice iznad spomenute graševine.” Ok, recimo da je mislila da su vina različito vrijedna unutar svojih stilistika. I u tom slučaju ne vidim neku vrijednost njezinog posta, barem ne u tak šturom obliku i bez kvalitetne sprdačine sa Vinopijom. Mislim, možemo se mi i kokati i mijenjat sličke, razmjenjivat liste s bodovima… Vinopija puno pije i puno piše i stalno se pojavljuju momenti kad mi je nekaj – čudno. Čudno mi je kaj voli terane, ja ne volim. Čudno mi je kaj nije baniro juricu posle drugog posta nek tek posle dve godine. On očito voli domine koje čvrsto drže kuhaču u desnici (dok hrpa njegovih frendića piše gastro pizdarije), ja volim mekše ženske… 🙂 Ajmo sad svi kae kome čudno. Rekla je da je Nonetov odgovor plitak, a ni njen prvi post nije neš dubok baš. I zato ocjena Dunjinog postanja s moje strane je najniža moguća – 85! 🙂 (Dunja, nemoj se ljutit, ovdje smo svi malo nadrkani poslije Fašnika, mnogi se odriču vina za Korizmu, prelaze na pivske blogove i sl.) 🙂

  12. ifke 13/02/2013 / 12:04

    Čuj, None, sori, zaostao sam z brojem postova, ovi šufteri mi pušu za vrat, a i virozan sam pa imam vremena. Ako sam te uvrijedio, nemoj mi zamjerit, znaš i sam da je to samo zbog toga kaj SI MI UŽASNO ČUDAN!!! 🙂 🙂

  13. vinopija 13/02/2013 / 12:07

    Dobro, dobro, sjašite više s mene malo apstinenti, sve uzimam u razmatranje i zahvaljujem na psihoanalizi 🙂 Bacio sam novu kost i to Rokija…

    • buonsangue 13/02/2013 / 15:06

      Nista se ti ne boj, direktore, doshao sam samo malo napravit “buuu”, vise zato jer volim shalu i da malo nasmijem ifketa :-), a sad se vracam na undercover zadatke 🙂

      • vinopija 13/02/2013 / 15:16

        :-/ osim toga što fali Heraklitu? A u usporedbi s Vashim blogom predsjedniche ne samo da nije mračan, već je razvidan poput zore 🙂 otkrivenja recimo 😉
        I nećeš me nagovoriti da se vratim egzorcizmu, sin-eater je daleko perspektivniji posao 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s