Quinta do Vallado, Douro, Reserva, Field Blend, 2009.

Cijena: 199,99 kn

Quinta do Vallado_Douro Reserva_Field Blend_2009Upada u oči ozbiljna ponuda portugalskih vina na hrvatskom tržištu. Već dugo je tu Quinta do Portal (!), zatim „igrači“ kao što su to Jose Maria da Fonseca ili J.&F.Lurton portugalske etikete, pa ajde čak i Ramos Pinto i napokon Quinta do Vale Dona Maria i Quinta do Vallado (Douro boys).

Još kad bi netko dovoljno lud uvezao neku Bagu Luis Pato-a ili makar Vinho Verde iz aktualne berbe, nitko sretniji od mene 🙂

„Top Range“ vino vinarije, Field Blend Reservu potpisuje vinar nasljednik stare portugalske obitelji Ferreira, koja je i utemeljila vinariju. Francisco Olazabal pravi Field Blend (70%) od prastarih sorti iz vinograda starijeg preko 80 godina. Tu su najpoznatije i možda najvažnije Tinta Roriz (dakle klon španjolske sorte Tempranillo), Tinta Amarela, Touriga Franca… Ostalih 30ak posto udjela čini Touriga Nacional iz 15ak godina starih vinograda (uz eventualno 3% Sousao, nisam siguran obzirom na berbu), očito sasvim dovoljno za snagu i strukturu.

Kad sam već ostavio 200kn za butelju, veseli me naljepnica da se bar „Parkerima“ vino jako svidjelo 🙂 Međutim, Field Blend ostvaruje redovito i više ocjene od 92 boda, od Parkera do Wine Spectatora, Wine Enthusiasta, W&S itd.

Nakon sat vremena u dekanteru još je snažan sloj drva na nosu, vanilija od bačve… potpuno razumljivo obzirom na 17 mjeseci provedenih u 225litarskim bačvama od francuskog hrasta (Allier) i preporučeni „drinking window“.

S vremenom u čaši dramatično se razvija, a tek drugi dan nakon otvaranja voće je do kraja mračno i duboko.

Ogrtač od tanina je lagan, ali „ukorijenjen“ u strukturi. Kako se tanin topi i odlazi, jedinstveno mineralno svjedočanstvo nastupa rigorozno. Dok će polovica onih koji su nabavili svoju količinu od ukupno 30ak tisuća napravljenih butelja, izvjesno popiti ovo već u godini 2013., struktura tanina, povijesne reference i neki ludi feeling koji me tjera da riskiram majmuna iz sebe, govore mi da će mudar vinopija ovo sačuvati za 2023. 😉

Danas je to „tek“ koncentrirano  i dovoljno „mesnato“ vino da puni usta suhoćom ekstrakta i vinskih tanina. Atraktivnije od većine ne samo Douro crnjaka svojeg ranga. Voćno-zemljani aromatski profil bogat je zrelom višnjom, brusnicom i suhom šljivom. Smiješno je i spominjati trajanje i intenzitet. Naprosto impresivno. Kao i struktura u kojoj 14,5% alkohola ima prirodnu bogomdanu ulogu.

S vremenom će se drvo integrirati, a bogatstvo tijela punog voća još produbiti i spojiti s mineralnosti. Trenutno ne znam bi li uz vino poželio svinjska rebarca ili čokoladu, ali svejedno… pišem 91, pamtim __.

3 misli o “Quinta do Vallado, Douro, Reserva, Field Blend, 2009.

  1. Milan 14/02/2013 / 18:57

    Tempranillo u svim oblicima, a osobito ovakve kupaže moji su favoriti! 200kn mi se čini sitnica:-) za vino koje ću 2023 popiti “na eks:-)”

  2. Gastrokomad 20/02/2013 / 14:26

    Pila :-)…Fantastično vino! Toplo, mračno, gusto..od boje se od odmah nasmiješiš, na mirisu već znaš da ćeš guštat a kad ga probaš znaš da si naišao na nešto jakooo dobro…:-)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s