Grabovac, Modro jezero barrique, 2009.

Cijena: 77,98 kn

Grabovac_Modro jezero barrique_2009dekanter_Grabovac_MJ_bq

Imotska kupaža Cabernet Sauvignona, Merlota, Trnjaka i Vranca odležala bar 12 mjeseci u francuskim barrique bačvama. Kakva prilika za isprobavanje vinskog accessoire-a 🙂

 

nekapnica_Grabovac_MJ_bq_dekanterDekantiranje tijekom 2 sata u Spiegelau Toscana dekanteru s 1,5L zapremine nije ni previše ni premalo, već taman 😉

Vinska tekućina boje trule višnje, vrlo bogat nos, voćno-cvjetne-začinske senzacije. Od višnje i maline do šljive i kupine, uz jedva uhvatljiv začin vanilije kao prihvatljiv utjecaj hrastove bačve. Izrazita koncentracija skoro se podrazumijeva za Modro Jezero bq iz 2009.

Fruit power u ustima ipak pravi odmak od novosvjetske percepcije na nosu. Umjesto voćne bombe, tu je izrazito suho vino bez težine, čija je punoća nivelirana hladnim jabučasto-vinskim kiselinama.

Spiegelau-HybridKad s vremenom u čaši još više omekša pokazuje i kompleksniju osobnost, herbalne arome i rustikalni karakter. Međutim, osnovni dojam je nepokolebljiv; srčano, ali zaobljeno vino bez oštrih rubova. U esenciji još uvijek „sirovo“… mlado za bordošku kupažu made in Imotski 🙂

Vino za steak-ove, uz kakav dobar pršut, a ne ono što se prodaje pod pršut u supermarketima. 88 Svakako zaziva izrazito mesni menu, recimo i gulaš od divljači…

7 misli o “Grabovac, Modro jezero barrique, 2009.

 1. mah 14/03/2013 / 15:52

  Cijena napumpana do krajnjih granica. 40kn max bi ponovo dao za ovako nešto i to samo da ponudim prijateljima s namjerom da ocijene vino.

  • vinopija 14/03/2013 / 15:59

   Poštujem stav. Slobodno predloži svoje favorite nekome tko želi probati ovakvo vino…

 2. madiraza 14/03/2013 / 16:39

  meni je modro jezero ostavilo izvrstan dojom…doduše ne sječam se godine ni da li je bio barrique.ali pamtim ga pa tome što sam ga pokušao u glavi povezati s podebljem iz kojega dolazi i u tome je vino potpuno uspjelo.ma što god to značilo.bio sam zadovoljan.vino je vrlo dobro..a cijena kao i uvijek za nekoga vrijedi sto kn a nekome 40…ništa strašno…meni neka vina od 50 kn ne vrijede ni lipe… ali taj faktor nije toliko bitan da zahtjeva raspravu jer je konačan sud individualan.

  • vinopija 14/03/2013 / 22:57

   Iz mojeg iskustva koje se doslovno moglo pratiti na ovim stranicama dosta je bitno o kojoj godini pričamo i u tom smislu je putanja uzlazna pri čemu sam u pravilu sretniji novijim godištima u odnosu na prethodne berbe, a jednako tako treba znati da se buteljiraju: bazno MJ, MJ barrique i MJ grand reserve… s rasponom cijena od 50ak do preko 100 kn MPC.

 3. Tzuki 15/03/2013 / 08:52

  meni je modro jezero bilo solidno, no isto mislim da ne vredi tih para, iako, radilo se o nekom starijem godištu, 2006. ili možda 2007., ne sjećam se točno, pa navedena uzlazna putanja ovom vinu dobro dojde. Kad smo kod dalmacije, ovaj tjedan koštal vino koje mi se jako dopalo, Vuina Babica 2010., predobro i po meni sjajna vrednost za novac, nekih 40-50 kn (slični superlativi i o Vuina plavcima).

  • vinopija 18/03/2013 / 14:03

   Da, Vuina Babica jedno je od otkrića Dalmacije, a Plavci best buy vina, s tim da bi morao “utvrditi gradivo” jer nisam probao recentnija godišta.

 4. Alejandro 05/04/2014 / 00:03

  Popili i uživali….fantastično i prijateljsko vino 🙂 mene je oduševila nota dima koju ovo vino posjeduje 🙂 🙂 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s