Košutić line up 2012.

Košutić line upNe mogu baš reći da sam bio na 20. izložbi vina u Kutini – Moslavina, ali jesam napokon došao na prezentaciju vina Košutić u Vinskom dvoru i prvi put osobno upoznao mladog vinara. Iz godine u godinu, neka druga Košutić etiketa bi se istaknula, ali s ovom su berbom istaknuti favoriti izostali i sva su vina općenito osjetno uspješnija.

Košutić, Sedminac, 2012.

Cijena: 30 kn u podrumu

Košutić_Sedminac_2012Nakon prilično Frankensteinovske kupaže iz 2010., Sedminac 2012. je puno uspjelija kupaža. Vino je već na nosu dosta zeleno, osjeti se pomalo ta rana berba vrele godine.

Također, srce Graševine dominira uz značajan dodatak Pinota Bijelog, Rajnskog Rizlinga, Škrleta, zatim i Sauvignona, Muškata i Traminca.

Drznuo sam se isprobati kako funkcionira uz slane inćune i prvotno suha, acidična, vinozna priča nevjerojatno se prilagodila, iz čaše za Malvaziju dodatno „ispunila“ i sve je postalo „slađe“, dobilo „tek“…

Izrazito ugodno iskustvo puno vinozne voćnosti zapravo je zahvalno food friendly vino koje će planuti u tren oka, ali koje apsolutno vrijedi 30ak kn. Jesam li spomenuo svega 12,2% alc. Poklon ranije berbe i vinara. 85.

 

Košutić, Škrlet, 2012.

Cijena: 30 kn u podrumu

Košutić_Škrlet_2012Istaknuta moslavačka sorta uvijek je pod posebnim povećalom u svojem kraju i drago mi je da sam napokon u cijelosti sretan s Košutićevim Škrletom. Svijetla, zelenkasta, prozirna svježina. Lagani cvjetni mirisi, paprika. Vrlo suho, ali i vrlo svježe, baš prštava svježina i izrazita lakoća.

Kiseline jesu izraženije, ali u smislu food friendly kvalitete. Isprobao uz povrće u wok-u i izuzetno dobro je sjelo. Kad poriluk, paprike, luk, mrkva, rajčica puste svoje slatke sokove, ovakav po mnogočemu karakterističan Škrlet će ispuniti svoju jasnu svrhu.

 

Košutić, Škrlet (iz drva), 2012.

Cijena: 30 kn u podrumu

Košutić_Škrlet_2012_drvoU novijoj povijesti s „modernim vinarenjem“ Škrlet i drvena oprema nisu baš uobičajeni. Košutić je eto, svoj Škrlet fermentirao dugu u odnosu na danas uvriježenu praksu. Pustio je vino do kraja siječnja, odležao ga u drvu, radio batonnage kroz nekoliko mjeseci i dobio meni najdraže vino ovog kušanja.

Isto vino kao i bazni, „inox“ Škrlet, ali koje je ipak dozrijevalo u starim hrastovim bačvama veće zapremine.

I bitno drugačije vino zbog toga 🙂 Osjetno opuštenije na nosu. Diše. Čak je i boja za jedva vidljivu nijansu intenzivnija, žuća.

Zadržalo je prodornost, ali ju je „produbilo“. Raskoš i punoća uz potpunu suhoću! Realno, po ničemu ne bi pogodio da je odležavalo u drvu.

Jednako dobro uz isto ono povrće pirjano u wok-u 🙂 Ozbiljno dobar i opasno pitak. Slogan Košutićevog Škrleta 😉 86-87. Uravnoteženost, integriranost. Onu mladenačku iskričavost nadopunila je slast. Ne slador. Slasnost. Koja se dodatno potencira uz odgovarajuću hranu. O.K. i ja sam sirovina. Žena je mislila da sam bolestan jer nisam tražio meso u ručku. Upravo o tome pričam. Umami koji je osiguralo pirjanje povrća i Škrlet bilo je bolje od toga. Nevjerojatno. (btw, da se odmah ogradim od stereotipa, ručak sam pripremio sam.)

 

Košutić, Rajnski Rizling 2012.

Cijena: 30 kn u podrumu

Košutić_Rajnski Rizling_2012Delikatno i „suho“ na nosu, uz ponešto zelenkastih travnatih aroma. Tek u ustima nakon dobrog gutljaja postaje jasnije zašto je polusuho vino. Ionako na samom rubu vjerojatno.

Suhoća na nepcu potencirana je i rizlingovskim kiselinama i opet mi se čini, ranijom berbom. Vrlo kul vino. 84-85. Ugodan i zahvalan Rizling, donekle i banalan, ali pun teka i sočnosti, rizlingocentričan u nešto skromnijoj amplitudi 🙂

 

Košutić, Cabernet Sauvignon 2012.

Cijena: 30 kn u podrumu

Košutić_Cabernet Sauvignon_2012Cabernet Sauvignon je još očekivano ljubičast, odnosno premlad da bi pokazao neki karakter Moslavine, ali već istaknutih sortnih prepoznatljivosti.

Blaga zadimljenost hrastove i bagremove bačve još uvijek dominira voćem na nosu. Ipak, voće je svježe, ne prezrelo, tamno, crni ribizl, borovnice, zrele trešnje… uz svježinu zelenih tonova paprike i mente, obično asocijacija vezanih uz novosvjetske Cabove.

Vino je vrlo pozivajuće na nepcu, ugodnih kiselina, mekanih tanina, suho s 13,4% i lijepo posloženo. 85.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s