Naprta, Solum, Cabernet Sauvignon, 2011. vs. Naprta, Solum, Cabernet Sauvignon, 2010.

Cijena: 79,90 kn

Solum_Cabernet Sauvignon_2011Solum nije samo Chardonnay, od kojih je 2011 stvarno izvrstan. Solum je i Cabernet Sauvignon, ali ne iz Međimurja već vinogorja Slavonski Brod.

Oba vina provela su 10 mjeseci u Slavonskom hrastu. 2011 je ljubičast, nabijen, krcat 🙂 Odnosno maksimum koncentracije već na nosu tako da niti čak 15,1% alkohola ne štipa pretjerano. Na nosu se jasno naslućuje mladost i snaga, a nepce dočekuje pravu voćnu bombicu. Izrazito nježna tekstura, mliječne kiseline, rastopljeni tanini u tijelu punom neuobičajeno crvenog voća za Cabernet Sauvignon, maline, krema od jagoda, vanilija u finišu i retrookusu. Veličanstveni novosvjetski heroj iz Slavonskog Broda 😀

Snazi unatoč, nevjerojatno pitko iskustvo zaista je probudilo moj sweet tooth. Gallo, GatoNegro, Mondaviji, Woodbridgevi, Beringeri, YellowTailovi, WolfBlassovi i Rosemounti… sakrijte se u mišju rupu 😉 Evo alternative. Nema tog tuluma na kojem ne bi impresionirao neopterećenu publiku ovime. 85.

Solum_Cabernet Sauvignon_2010Solum Cabernet Sauvignon 2010 kudikamo je suptilniji, elegantniji, zapravo suzdržaniji na nosu. Umjereniji je i na nepcu i zapravo harmoničnije vino u cjelini. Pristupačno i masovno prihvatljivo. Šteta što su količine apotekarske jer 2010. godište čak ima konkretnije tanine, jednako zavodljivu punoću i skrivenu slatkoću, uklopljene kiseline i 13,7% alkohola. Za nijansu tamnije voće i za nijansu manje ekstrema narednog godišta.

U cjelini skladnije, više vinsko i meni favorit ove paralelke. 86+.

2 misli o “Naprta, Solum, Cabernet Sauvignon, 2011. vs. Naprta, Solum, Cabernet Sauvignon, 2010.

  1. amater 09/06/2013 / 05:50

    Hm. Imao sam prilike probati jednu od ove dvije berbe, ne sjećam se koju, ali se sjećam da sam bio poprilično razočaran.
    Nisam probao puno novosvjetskih CS-a, ali u usporedbi s Tarapacom, ovo je čista bijeda. Također, valja imati na umu da Gato Negro košta ravno duplo manje od ovoga.

    • vinopija 09/06/2013 / 08:56

      Nisam mislio ozbiljnu komparaciju uspostavljati, ovo je samo pokušaj ilustracije onog što sam želio zabilježiti o ovom vinu. Tarapace se nisam ni sjetio valjda jer mi nije u ovom nekom naglašeno voćnom registru. Solum sa svojim mikrokoličinama nije nikakva konkurencija planetarno popularnim etiketama koje sam naveo iz glave bez nekog reda i smisla. Doduše te količine dovode u pitanje smislenost takvog vina, ali s najbanalnijeg hedonističkog pristupa publike koja nalazi više nego što stvarno postoji u navedenim etiketama, mislim da je ovo blizu impresivnog. Karikirano, da piše Mondavinešto, Napa dobilo bi 89 u WS samo tako 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s