Col de’ Salici, Valdobbiadene Prosecco Superirore, brut, 2011.

Cijena: 74,25 kn

Col de' Salici_Valdobbiadene Prosecco Superirore_brut_2011.Postoji značajna razlika među pjenušavim osvježenjima koja se nazivaju prosecco, pa čak i među onima koja nose DOCG Valdobbiadene oznaku. Srećom za mene, ovaj Col de’ Salici potvrđuje svoj renome.

Skoro bezbojna zelenkasta tekućina s mjehurićima koji perlaju u orošenoj čaši izgleda kao dijamant. Vrlo čisto i precizno iskustvo na nosu i ustima je ono što dodatno izdvaja ovaj prosecco. Neočekivano „mekano“ na nepcu čak i dok rade pjenasti, vrlo sitni mjehurići.

Breskve, jabuke i „orange peel“, ništa prenaglašeno, dostojanstveno… Vrlo jasno, vrlo definirano vino, ne miriši na detergent s dodanom aromom poput nemalog broja ne nužno cjenovno povoljnijih prosecca. Kad se bogata pjenica slegne nakon točenja, sve što ostaje je nepretenciozan vinski užitak kojeg Col de’ Salici brut izvrsno artikulira.

Prosecco u vrlo čistoj formi, suh, 11,5%, univerzalno dopadljiv i elegentan. Savršen aperitiv, dovoljno prilagodljiv i vrlo zahvalan i uz laganiju ribu recimo i sl. 88.

Posebno veseli što je ostatak vina iz otvorene boce dan nakon imao svakako manje mjehurića, ali istu ustrajnost, naboj kao i u trenutku otvaranja.

2 misli o “Col de’ Salici, Valdobbiadene Prosecco Superirore, brut, 2011.

  1. Alejandro 13/06/2013 / 13:15

    siguran sam da je ovaj prosecco dobar, ali htio sam ti reći da ti je limun strunuo 🙂

    • vinopija 14/06/2013 / 08:28

      Bazinga!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s