Vinarija Čitluk, Blatina de Broto, 2010.

Cijena: 49,98 kn

Čitluk_Blatina de Broto_2010Zašto mi je ovo vino svojevrsno otkriće? Odavno mi je poznata etiketa. Još dok nije postojala de Broto verzija. Uvijek sam vino smatrao vrlo korektnim i referentnim za Blatinu zbog puke zastupljenosti, ali nikad ovako uvjerljivo. Sad sam iznova otkrio vino koje me u jednom trenutku podsjetilo na „planinski Pinot Noir“… Nevjerojatno.

Na nosu s voćem automatski dobiješ i zemljanost, uz nemali utjecaj bačve, ali ne toliki da prekrije prirodu Blatine.

Već na mirisu, voće stvarno kao da je „iz blata“… međutim je „de Broto“, odnosno „od Brotnja“, najvećeg vinogradarskog područja Hercegovine.

Dok je bijela Žilavka obično u prvom planu kao sorta Hercegovačkog podneblja, Blatina je ipak strogo vezana uz Hercegovinu. Dok se Žilavka može pronaći u susjednim regijama, Blatine nema izvan podneblja u kojem je autohtona. To je ono što želim doživjeti u vinu.

De Broto ispijam iz burgundske čaše kako bi doprinio slojevitosti mirisa i naglasio upravo te zemljane komponente koji toliko uzbuđuju… već granitni odsjaji rubinski crvenog vina pružaju okrjepu. Koliko nepcu i želucu, toliko i duši.

Vino djeluje nešto volatilnije, kao da „diše“, ono je „komforno“, opušteno, ali vrlo jasno artikulirano. Poruka koju prenosi je identitet podneblja i kulture iz koje dolazi. Uravnoteženost djeluje tako prirodno, inherentno… gurmanske, krepke kiseline uklopljene tako da i na preko 20 stupnjeva ispijanje vina osvježava. 13% ukupnih alkohola realno se ne primjećuje. Tijela napretek, ali bez prevelike težine, bez pretjerane koncentracije. Tanini ostavljaju dozreli voćni retrokokus, niti su drveni niti stežu usta. Iz takve uravnoteženosti nastupa slast, tzv. gušt komponenta ili „dobar tek“ potpuno suhog vina.

Doživljaj je istovremeno nepretenciozan i blizak, kao da se nema tu što vinozofirati. Ali kompleksniji nego što se čini isprve. U svakom slučaju, potiho otkriva više nego što to banalno nabrajanje aromatskih asocijacija može objasniti.

Suzdržana snaga otkriva se tek ustrajnošću, negdje između šestog i sedmog gutljaja 😉

Uz sve rečeno, dodatno fascinira podatak s etikete da je Serija A punjena u 120 000 boca. Ogromna brojka iz lokalne perspektive, butikna količina u globalnim razmjerima. 89.

Da se pretjerano ne zanosim, nisam spreman ovo iskustvo okarakterizirati kao jedinstveno fruit&dirt iskustvo jer je preodležano, predozrelo i preelegantno, ali ovakvo voće u ovakvoj strukturi zadovoljava najprizemnije hedonističke potrebe istovremeno uspijevajući biti „prava Blatina“.

Jedna misao o “Vinarija Čitluk, Blatina de Broto, 2010.

  1. dejan 31/10/2013 / 13:02

    Trenutno uz Brkića najbolja blatina…još vrijedi gentille blatinu probati…neprocijenjivo iskustvo….Krš posebno 2012 nedostojan svoje sorte

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s