Sontacchi, Kutjevački Kitokret, 2011.

Cijena: 60,00 kn u vinariji

Sontacchi_Kutjevački kitokret_2011Je li paradoksalno da je vinarija s adresom na Trgu graševine najpoznatija po svojoj crnoj kupaži? Ne bih znao, ali „kitokret“ je daleko ozbiljnije vino nego što naziv i etiketa otkrivaju.

Nikakva senzacija, nikakav spektakularni eko/bio itd certifikat premda jest rađeno prema uzoru na Ivu Enjingija. Sontakiji su doslovno objavljivali dnevnik na internetu gdje se moglo pratiti što se događa u vinogradu. Taj pristup sigurno je ključni razlog zašto je cijena ove berbe skoro dva puta viša od prošlogodišnje.

Jasno da vino jako teško može biti dva puta bolje što god to kome značilo i premda ovaj put nisam imao kobasicu od konjetine 😉 skoro mi je nedostajalo ono prošlogodišnje prostodušno, a pošteno „francusko village vino neklasificirane apelacije“.

Novi Kitokret je još uvijek pristupačno vino, varijacija na temu s nešto više profinjenosti bez ispoliranosti, puno pravog voća, s nešto malo topline (13,3%) ali vrlo ugodno u cjelini koja zove na još… na gutljaj pun prodornog voća ravnomjernog intenziteta s tijelom koje kao da oživi podržano dubokim kiselinama, kako opojna tromost aroma ne bi postala ljepljiva i gorkasta. Jako dobro.

Dogodilo mi se da sam znajući bolje ipak podcijenio vino. Sad znam da sam ga trebao dekantirati. Tko bi očekivao da nešto tako neozbiljnog i prostodušnog naziva treba dekantirati 🙂

3 misli o “Sontacchi, Kutjevački Kitokret, 2011.

 1. clemens 23/08/2013 / 11:18

  kupljen sam s ovom “camp” estetikom etikete… 😀

 2. Marinero 15/09/2013 / 08:50

  gdje se može kupiti to vino?

  • vinopija 15/09/2013 / 21:25

   Nemam tu informaciju, a nisam primjetio u zagrebačkoj maloprodaji :-/ javim ako otkrijem, a uvijek se može kontaktirati i vinarija…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s