Louis Jadot, Bourgogne Rouge, 2009.

Cijena: 99,90 kn

Louis Jadot_Bourgogne_2009Evo vina koje sam uzeo isključivo iz spisateljskih pobuda. Kad netko vodi vinski dnevnik, neobična zastranjenja se događaju 😉 Nisam imao velikih očekivanja od valjda najmasovnijeg negociant-a Burgundije, a sada znam i zašto. Savršeno je logično da u cijeloj regiji klasificiranoj u najopskurnije detalje, jako malo ljudi ima i radi nešto istinski dobro na neklasificiranom terenu. Klasificirani se teren rijetko deklasificira i dodaje u generički Bougogne jer razumnih razloga za takvo što baš i nema.

Nadam se da buonsangue ne zamjera što ga ovdje citiram. „S generičkim Bourgogne vrijede 3 pravila: jako mali proizvođač, jako veliki fanatik, berba koja ima i kvalitetu i kvantitetu. Te tri stvari se rijetko poklope“. Jadot sigurno ne može zadovoljiti prve dvije točke, međutim može li ponuditi dovoljno autentično generičko iskustvo „neklasificirane Burgundije“?

Transparentna boja trule višnje sjaji se kao lak za nokte. Miris je isprva „metalan“ ?!? ali na način koji teško mogu pripisati mineralnosti. Zatim se otvara jesenje lišće i voće prema truljenju, kasnije i Griotte te, kad se opusti, postaje skoro „masno“… Sve je tu od očekivanih deskriptora, ali na žalost i malo suviše alkohola(13%?!?). Napominjem, vino nije dekantirano. Svakako je spremno i dovoljno opušteno izravno iz boce, ali ipak je pametnije dekantirati. Pinotnoirovski nos čak je pomalo robustan, nimalo rustikalan, pomalo površan, dotjeran, ali jako ugodan u cjelini, osobito dan nakon otvaranja.

Ostavlja dojam istehniciranosti i vjerojatno je podrumarskim tehnikama korigirano da bi ušlo u propisani obrazac. Vrlo vješto napravljeno, ali preindustrijsko da bi imalo smisla ostaviti 100 kn. Cijena je skroz fer u kontekstu da iste novce za ovu etiketu ostavljaju i Ameri itd, ali Jadot. Nije to to. 🙂

Još uvijek bolje i upitno autentičnije iskustvo od većine klonova koji se prave u Hrvatskoj, da ne spominjem kako se čovjek mora fensy osjećati kad toči vino iz ovako elaborirano francuske etikete 😉 ali za 20ak kn ekstra… Tomac Pinot Crni 2010 ili 2008. je moj odabir.

6 misli o “Louis Jadot, Bourgogne Rouge, 2009.

 1. clemens 23/08/2013 / 11:16

  preindustrijsko? zašto ti je to tako negativnog značenja? meni to obično korelira s “autentičnošću”. (iako, nije mi još nitko uspio objasniti tu autentičnost pa mi se čini da ona i ne postoji)

  • buonsangue 23/08/2013 / 14:14

   (Pretpostavljam da direktor Trifunovic misli na preindustrijsko u smislu “pretjerano industrijsko”, a ne u smislu “pred-industrijsko”. Potvrdu ocekujemo direktno iz konjskih usta 🙂 🙂 🙂 )

   • clemens 23/08/2013 / 17:18

    uh… fail 😀 i bilo mi je jako čudno… moram kupit veći mobitel 😉

 2. ifke 26/10/2014 / 23:48

  Nije mi vrag dao mira pa sam kupio 2010. ovog vina……….lavabo. Tanko do bola….na granici vina. Baah….nisam ni očekivo baš neš….al ovo….

   • Alejandro 27/10/2014 / 16:13

    nakon vinocida po Roni zar se očekivalo nešto drugo od ifketa?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s