Boškinac, Grand Cuvee, 2010.

Cijena: 109,90 kn

Boškinac_Grand cuvee_2010Chardonnay + Sauvignon + Gegić + autentična robusnost. Od samih vinogorja Pag poznatije je najistaknutije ime vina Paga, Boškinac, a Boškinčev Grand Cuvee zaslužuje pozornost.

Grand Cuvee je vino za mirisanje, vino za dekantiranje, za nešto višu temperaturu konzumacije iz nešto većih čaša. Otvara se otmjenim notama tamjana i herbalnosti koji dominiraju nad voćem. Kopriva i limun poigravaju se u blistavo bistroj zlatnožutoj boji i što ih više pokušavam uhvatiti, izolirati, to više shvaćam da je Grand Cuvee vino cjeline. Cjeline u kojoj ima i drva, ali meni nimalo incidentnog.

Koliko se samo izmijenilo otkako sam ga prvi put probao. Nije se transformiralo u nešto treće, ali je ušlo u optimalnu fazu konzumacije, višestruko smislenije nego dvije godine ranije.

Unatoč prepoznatljivosti Chardonnaya, sada je nemoguće odvojiti utjecaje pojedinih sorti u novoj vrijednosti koja je nastala. Majstorski rad nevidljivih kiselina, lagana i ugodna punoća, uklopljenih 13,6% alkohola, suhoća i slast… također i utjecaj školovanja u drvu koji se realno ne primjećuje već je u ulozi formiranja jednog prekrasnog vina.

Doživljaj je zahtjevan i dublji, ne zaslužuje površno kušanje. Kad bi želio banalizirati sadržaj čaše lako bi registrirao maslačnost ekstrakta Chardonnaya i zelene Sauvignonske tonove, ali puno je dublje od toga, asocira na slanost pršuta prošaranog burom, na aromatičnost sira paških ovaca, gustoću ulja tisućljetnih lunjskih maslina, tkanje i teksturu najmekanije i najljepše paške čipke.

4 misli o “Boškinac, Grand Cuvee, 2010.

 1. p 22/08/2013 / 14:02

  krasan opis, pjesnički, pomalo matoševsko-vidrićevski, po mom ćejfu. spreman sam povjerovati, ili se barem nadati, da će ovo vino na upravo takav način zatitrati za cca 7 dana negdje na zelenilom obgrljenoj uzvisini, leđima okrenutoj mjesečevom pagu, s koje se lako osjete spomenute senzacije i toponimi… elem – kod borisa na terasi… obično se zahvali na dojmu a posteriori, jerbo se netko u njemu naknadno prepozna. ja ću zahvaliti a priori, pa što bude!

  • vinopija 26/08/2013 / 11:03

   Vidiš, nikad nisam bio na toj terasi premda jesam boravio na Pagu u više navrata… sad ću i ja tebi zahvaliti a priori 😉

 2. p 29/08/2013 / 13:18

  elem, iako nije baš bila terasa nego konoba protkana mirisom pretočenog vina iz bačvi iz susjedne prostorije, i iako se možda ne bih usudio krenuti (grlom) u koprive ili limune, sve ostale senzacije i asocijacije sam spreman potpisati i za njih kazneno odgovarati… onaj tko može vidjeti sve navedeno, uživat će, onaj tko ne može – ko mu je kriv…

  • vinopija 29/08/2013 / 22:38

   Hvala p ! Kaznenu odgovornost ćemo prepustiti nekom tko ne može uživati 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s