Čotar, Malvazija, 2002.

Cijena: 85 kn na rasprodaji, inače 123 kn

Čotar_Malvazija 2002Ne, nije tipfeler. Stvarno je 2002., a ne 2012. u pitanju 🙂 U Hrvatskoj je kult mlade Malvazije toliko dominantan da je prva pomisao neupućenije publike da je ovom vinu „istekao rok“.

Čep je stvarno bio na zadnjim snagama, ali ako nije baš stajalo otvoreno dva mjeseca na suncu, ovom vinu je izlaganje zraku dobrodošlo 😀 Svakako prihvatljivije od posluživanja iz zamrzivača i iz uske čaše.

Badem, sušena marelica i trula jabuka stvarno nisu prva asocijacija onoga što većina ljudi povezuje s Malvazijom. Premda suho do kosti, poput mnogih „orange“ vina skoro je „slatko“, ali istovremeno i puno „saliniteta“, prožeto sočnim kiselinama koje su potpunije uklopljene u odnosu na „konvencionalna vina“.

Čotar_Malvazija 2002_back labelSve je to donekle i očekivano u većem ili manjem ekstremu i osobito kod ovako dozrelog vina. Međutim, ovakvo vino nerijetko zna biti „tvrdo“. Nije da imam išta protiv, ali u ovom slučaju još je ljepše ako je istovremeno oksidativno mutno narančasto i profinjeno nježno.

Još uvijek je tu ta „grubost“ bijelog tanina i macerata, ali kod ovako ozbiljne zrelosti, „opuštenost“ ovakvog vina osvaja.

Uz sve to, aftertaste traje enormno dugo, bez težine ekstrakta, tek „down-to-earth“ izvorno iskustvo. Ovo vino je poput stajanja bosim stopalima na blatu 😉

4 misli o “Čotar, Malvazija, 2002.

 1. Alejandro 04/09/2013 / 13:40

  znam ovo vino, ali i ono zna mene 🙂

  • vinopija 04/09/2013 / 13:44

   je, reklo mi je da se znate 😉 pita što se ne javljaš…

   • Alejandro 04/09/2013 / 14:59

    teška vremena, prijatelju moj….:)

    • vinopija 04/09/2013 / 15:15

     uistinu :-/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s