Tomac, Rajnski Rizling, 2012.

Cijena: 75,50 kn

tomac_rajnski rizling_2012Predivno introvertan nos… šapće. Nježno prebiranje prstima po gitari više stvara ugođaj nego da ti se izravno obraća. To je nerijetko jako dobra vijest kad je Riesling u pitanju. Ono što najviše volim kod mnogih rieslinga je toliko puno aroma koje nisu „voćne“.

„Idealan miris“ bio bi sličniji izvorskoj mineralnoj vodi s okusom vina 😉 Ovdje je svakako dosta visokih tonova iskričavih limunsko-travnatih aroma, dosta odjeka bazičnih, ali plemenitih vinoznih tonova, mesnate voćnosti breskvi, jabuka i kruški, ali napokon i čistoća zvuka vrhunskog instrumenta u spretnim rukama – mineral. Senzorna informacija o specifičnom porijeklu i kulturi kojoj pripada.

Prekrasne fluorescentno žute kiseline dubinski uravnotežene s ostatkom sladora koji u domaćoj podjeli „osuđuje“ vino na polusuhi status, međutim koji je poželjan, ne narušava strukturu i ne služi maskiranju ili lažnoj punoći i sl. Grožđani okusi i svježina reske, ali zelene jabuke, svjedoci su mladosti. Sve djeluje tako prirodno i upravo onakvo kakvo treba biti. Razoružavajuće jednostavno, a opet toliko raritetno iskustvo u kontekstu domaćih rizlinga.

Geometrijski pravilna cjelina ozbiljnog, a pitkog vina.

Tijelo? Čovjek bi pomislio da je plešivički Rajnski Rizling s 12,6% prenježan da bi ga osjetio. Krivo! Zamisli čovjeka od metar i pol koji spretno barata impresivnim teretom za koje bi očekivao dvojicu nabildanih stokilaša kako bi ga uopće podignuli 😉

Versatilnost je nemoguća. Doslovno sam poželio maslinovo ulje te isprobao vino uz Smilovićev Frantoio i funkcionira izvrsno.

U minucioznim detaljima berbe čini se kako je dosta „soka“ dobiveno, na finoj granici koja čini distinkciju između soka od grožđa iz kontrolirane fermentacije i vina. Vina iz rajnskog rizlinga u najboljim berbama obitelji Tomac. Definitivno na tragu potvrde stečene reputacije, nakon meni pomalo problematične 2011.

Umjesto zaključka, ovo je jedno od onih vina koja mirišu na „nešto“. Nešto poznato i nešto neuhvatljivo, nešto hedonistički trivijalno i općeprihvatljivo, ali i nešto što personificira vinara u skladu s terroireom i specifičnostima godišta. Rajnski Riziling pun sunca i još uvijek tako prepoznatljiv.

3 misli o “Tomac, Rajnski Rizling, 2012.

 1. Alejandro 25/09/2013 / 18:29

  Mislim da Tomac radi jako dobar posao i volio bih s Tomislavom proći kompletan line up

  • vinopija 25/09/2013 / 21:36

   Organizirat ćemo neku grupu podrške 🙂

 2. Alejandro 26/09/2013 / 11:42

  Dziękuję, panie dyrektore 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s