Korta Katarina, Plavac Mali, 2010.

Cijena: 165,50 kn   U ponudi na čaše u Sherry`su 🙂

Korta Katarina_Plavac Mali_2010Općeprihvaćeno i očigledno dramatična godina i mokra berba 2010. u određenim je slučajevima dala najbolja vina. Najbanalnije, baš te briga za kišu kad imaš prirodnu drenažu na položajima s takvim nagibom. Ti su položaji, naravno, Dingač i Postup, odakle u Korta Katarini sourcaju grožđe za Plavac Mali. Postup i postupno, ravnomjerno dozrijevanje nisu baš kompatibilni, ali kad se zalomi ovakva godina, čini se da Plavac Mali postaje ozbiljan materijal 😉

Prvi put Korta ima karakter koji „hladi“. Jasno, južnjačka toplina sunca sačuvana je u 14,6% alkohola, ali hladnoća kiselina uklopljenih u strukturi pažljivo školovanog vina, još vrlo autentičnih tanina, sluti na dobro. Osobito jer je još uvijek prilično zatvoreno, iz drva izbija karakteristični rogač, pa i zapečene masline, suhe smokve, voćnost vrlo dozirana.

Trpkost je slatka, ne postaje gorka, čak bi rekao da je herbalna. Dok taničnost dodatno naglašava suhoću, vino nimalo ne davi svojom ekstraktnošću. Nije prekoncentrirano, vrlo je prisutno, vrlo tjelesno, ali ne i preteško. Traje iznimno dugo nakon ispijenog gutljaja, grije i hladi istovremeno i po prvi put mogu osjetiti kako Kortin Plavac „diše“.

Premda još pomalo „sirov“, ovaj Plavac je „živ“. Meni najbolji Kortin Plavac do sada tako da ću morati utvrditi gradivo još koji put 😉 Očekujem da će tek zapjevati kroz koju godinu, ali je već danas ozbiljan.

 

2 misli o “Korta Katarina, Plavac Mali, 2010.

  1. Stipe Uremovic 05/11/2013 / 19:17

    U Orebiću tj. u vašoj zgradi proveo sam nezaboravne dane godišnjeg odmora, želim Vam svu sreću i uspijeh u vasem poslu.

    • vinopija 05/11/2013 / 20:14

      Hvala lijepa 🙂 Volio bi da je zgrada moja, ali usmjerit ću pozdrave na pravu adresu. Svako dobro!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s