Roxanich, Malvazijica

Cijena: 72,50 kn   U ponudi na čaše u Sherry`s-u 🙂

Roxanich_MalvazijicaEto prilike da isprobam kako funkcionira čaša za Malvaziju na nekim manje uobičajenim primjerima iz Istre. Premda nije označeno, godište je 2012., ali obzirom da dolazi iz podruma Roxanich, predočekivanja su nezahvalna kad je ova „prve rože“ serija u pitanju.

Vrlo cvijetni mirisi, bazga, bagrem i arancin… na nosu je moguće pretpostaviti da je vino s udjelom Malvazije iz namjerno produljene maceracije ili je u cjelosti nešto dulje vremena provelo „na dropu“. Ipak, suštinski daleko od Roxanichevih ekstrema Antice i Classice, bliže jedinstvenosti Piquentum Blanc. U ovom slučaju ništa nije ekstremno, već vrlo skladno. Samo „slatkasta“ nježna mekoća neforsiranog pristupa. Jako ugodno.

Izražajnost. Smeđa boja stakla boce duhovito je prikladna za vino boje „jesenske biske“. Većina je biski zelena, ali postoji i ona boje tamnog zlata ili prikladnije, bagremovog meda.

Ugodna, glatkoklizeća tekstura i kipeća svježina iz dubine i u retrookusima. Gruba svila na nepcu ustraje u floralnim senzacijama s nosa.

Vješto balansirana struktura ostvaruje drugačiji sklad od konvencionalnog. Premda je vino suho, „slatkoća macerata“ nalikuje „slatkoći“ začinske soli.

Uz sve to, uspijeva biti pitak, jednostavan gušt. Specifično i vrlo uspjelo! Veliki like 😉

13 misli o “Roxanich, Malvazijica

 1. Ivo 11/09/2014 / 11:46

  Malvazijica je stvarno jako dobro stolno vino. Ali po toj cijeni ne vjerujem da će imati veliku prođu. Dopada mi se i etiketa, boca, vino koje je sasvim fer; pitko i ugodno. No nema ono “nešto” da bi me prevagnulo da za tu cijenu opet kupim bocu. Osim zbog etikete, za poklon. No sve u svemu slažem se, veliki like za mladu malvaziju. Samo da je cijena mrvu niža.

  • vinopija 11/09/2014 / 16:19

   Vidiš, ovo mi je baš jedno od vina koje nadilazi tu popularnu kategoriju “mlade Malvazije” (koja u većini inkarnacija doista ima nekonkurentnu cijenu imajući u vidu neka razvijenija tržišta itd) i to ne zbog odležavanja u drvu ili maceriranosti ili pripadnosti nekoj “kućici”… cijena je (meni) možda najatraktivnija od cjelokupne Roxanicheve ponude osim Ružice i osobito Rose-a koji ipak zahtijevaju malo kalibriraniju publiku 😉

 2. Ivo 15/09/2014 / 12:12

  Što se tiče kuće, vjerujem da je to najisplativije vino, uz spomenuti rose. No sad si me nagnao na razmišljanje. Možda sam bio doista pregrub kada sam govorio o “mladoj malvaziji”. Možda bi se neupućenom čitatelju mogle stvari pomiješati. Doista je Malvazijica kategorija za sebe. A opet tu je Trapanov Ponente, Kozlović iako sasvim različiti, opet tako dobri. Tu je negdje i Kabola. Vrag će ga znati… I tu je i Clai sa Sv. Jakovom. Mada debelo iza ugla cjenovno, nagrađuje one smjele.

  • vinopija 15/09/2014 / 12:58

   Ponente (današnji) i Kozlović su istaknuti predstavnici tog kulta mlade Malvazije kojeg je uostalom Kozlović i pokrenuo itd.
   Kabolu ja prepoznajem po nekim ambicioznijim Malvazijama, premda isto vrijedi i za Trapana i Kozlovića, ali najmanje Kabolu povezujem s “mladom Malvazijom”. Clai je uvijek bio nešto treće u cijeloj toj priči, ali ne uvijek najuspješniji u tome premda ovisi u kojem kontekstu i s čim bi ga uspoređivao… međutim gledajući samo dobiveno za novce, u ovom trenutku, od ovdje navedenog, moja odluka bi bila Malvazijica 😉 Premda, ponekad dobro dođe i Sv.Jakov, recimo nakon što mi bura morem išiba lice i hladnoća umrtvi šake nakon cijele noći na nekom ribolovcu, te nakon što iza krepka objeda iskajući brz počinak teškom rukom prinosim široku čašu ispunjenu Sv.Jakovom i zaustim “divota!” padajući u san pravednika, glasno hrkajuć od siline jakovljeve “malvazijice” 😀

   • Alejandro 15/09/2014 / 13:34

    probudi se…moraš na posao 🙂

    • ifke 15/09/2014 / 18:54

     …da da, haklo si možda Fishing Demons na plejstejšnu cijelu noć, ribaru teških ruku….koji je jedva skrpao 149,99 kn za “”””””mladu”””””” malvaziju ot Klaja. Sad mi fakat već idete na jetra sa tim “mlada”, to je fakat ultimativno patetično. Ko je to izmislio je tenkre, a ko je prihvatio…..well, you know the rest…

     • vinopija 16/09/2014 / 09:18

      Vinistra 🙂 Još odavno 😉 Ali lijepo da se može čuti ovako utemeljena i lijepo elaborirana kritika 😀 Malim koracima…

 3. Ivo 15/09/2014 / 13:57

  Da, to je to… začarani krug 🙂

 4. madiraza 15/09/2014 / 22:32

  meni je ta malvazija bila poput isprane blatne vode…blutava….popio samo gutalj i ostavio…doduše prije nje je bio slijed rizlinga i malvazija… nisasm siguran ali mislim daje jedino kozlović prošao test malvazija tada…isto u šerisu….

 5. madirazd 15/09/2014 / 22:43

  nemam mišljenje o vinu jer je bilo deveto na tapeti …htio sam samo reči da nakon 8 različitih vina znam goli k….. kakvo je deveto vino. i zato i nadalje mislim da je za objektivno ocjenjivanje vina potrebno jedno veće i jedno vino…vrijeme ,ne shebavanje PH.a u ustima…skokova u svim snjerovima… to je moj slučaj… vrijedi za mene… hvalabogu još nisam pljuvač nego pomahnitala alkoholna neman – gutač……

  • vinopija 16/09/2014 / 09:21

   🙂 Uvijek me veseli kad sam sebi odgovoriš na dilemu ili već… Uopće ne znam zašto sebe forsiraš na vina koja nemaju barem 7 g/L kiseline 😀 Tako sam si ja cipele kupovao, uđem u prodavaonicu i odabrem prve-nema broja, odaberem druge-nema broja, treće-isto tako, četvrte-isto… onda napokon pitam što ima broja 47,5 i pokaužu mi jedan par. Koji mi se ne sviđa. Mogao sam odmah pitati, ali ne, ovako se volim patiti 🙂

 6. madiraza 16/09/2014 / 15:29

  nada umire poslijednja… 🙂 zašto ju ubit u startu?

  • vinopija 16/09/2014 / 19:11

   reci to ifketu 😉 ja te skroz kužim

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s