Adžić line up 2012

Prošli sam tjedan bio moderator degustacije vina Adžić u Sherry`s-u. Dan ranije napravio sam bilješke koje sam potvrdio te večeri. Dodatno, naknadno sam utvrdio već utvrđeno 🙂 da bi ovog trenutka podijelio impresije…

 

Adžić, Graševina, 2012.

Cijena: 64,88 kn

Adžić_Graševina_2012Kamen pao sa srca. Najviše sam se plašio „bazne“ graševine znajući da je superpopularan odabir kao prerashlađena opcija za uzavrele ljetne terase. Zato što je populistički polusuha graševina…

Ne i 2012. Ove je godine graševina zadržala svježinu i pitkost, ali kao suho vino!

Slamnatožuta boja, vrlo bistro i s cvijetnim aromama na nosu. Sve vrlo čisto i vrlo jasno.

Osvježavajuće, reske kiseline i mišićavo tijelo, sasvim dosta ekstrakta i alkohola (13,4%) bez da je uopće teško… lako se ispija, klizi.

Ipak je možda najvažnija sačuvana karakteristika – prepoznatljivost. Mora biti neki razlog zašto je kraj svih welschrieslinga Weinviertela u Wine Grapes J.Robinson, J.Harding i J. Vouillamoz upravo Graševina prvo ime za ovo sortu.

 

Adžić, Rajnski Rizling, 2012.

Cijena: 69,25 kn

Adžić_Rajnski Rizling_2012Polusuho je sasvim o.k. kod Rieslinga. I ne samo kod Rieslinga…

Adžićev Rajnski Rizling iz 2012. uspio je izvrsno. Ozbiljno dobar. Mladost, ali cjelovitost se ističu.

Cvjetni mirisi, sirup od jabuke i dunja u naznakama. Minimalni ostatak sladora je na vagi s vitalnim, ali uklopljenim kiselinama. Jezičac na vagi još se nije smirio i neće i ne treba još neko vrijeme… kad se potpuno smiri, unutrašnja ravnoteža dat će i dubinu ovom prekrasno zavodljivom Rieslingu. Većina će se vjerojatno popiti do tog datuma ionako 😉

 

Adžić, Pinot Sivi, 2012.

Cijena: 81,13 kn

Adžić_Pinot Sivi_2012Već boja djeluje sugestivno, dok se na nosu osjete zreliji tonovi „kasnije berbe“, voće i cvijeće. Međutim nije kasnije branje u pitanju, već Sivac ranije dozrijeva. Ovdje se možda najbolje osjete obilježja vrele 2012. godine.

To je zbog tamnije boje u skladu s „pravom bojom grožđa Sivog Pinota“ i dodira „maceriranosti“, ali kao začin, vrlo tankoćutno 😉 Doista jest nešto duže macerirano i možda upravo zahvaljujući tome izbjegava težinu kojoj doprinosti čak 14,4% alkohola. Međutim, neobjašnjiv sklad ne da naslutiti visoke alkohole, čak niti polusuhu strukturu već traži još jednu čašu.

Zbog svega navedenog ovo mi je najzanimljivije vino ovog line-upa.

 

Adžić, Graševina Hrnjevac, 2012.

Cijena: 81,63 kn

Adžić_Graševina Hrnjevac_2012Nisam znao da Adžić pravi vina isključivo s autohtonim kvascima i ne forsira vino u podrumu. To je osobito poželjno kad se radi o „terroirskoj“ etiketi jer Hrnjevac je susjed Venju i Mitrovcu, najpoznatijim Kutjevačkim položajima.

Prosječna starost vinograda od 40 godina i gušći razmaci između redova iz vremena dok se nije vodilo računa o upotrebi mehanizacije nisu toliko raritetni, ali klon Graševine iz tog vinograda jest. Davni klon Graševine ovdje je pronašao prirodni balans što se najbolje osjeti kad mladi Hrnjevac odzvanja u čaši. Alkoholnije, punije i raskošnije.

Suhoo vino s 14,6%, sa sličnim aromama cvijeća i voća, ali koje su puno suptilnije i dublje. Na nepcu je čak i mineralno-herbalno, s vitalnim, osvježavajućim voćnim kiselinama.

 

Adžić, Zweigelt, 2012.

Cijena: 64,88 kn

Adžić_Zweigelt_2012Navodno su Zweigelt skoro nazvali rotburger 🙂 Kao da nije dovoljno profaniran 😉

Možda je zahvaljujući tome ovaj kontinetalni crnjak meni najbolja vrijednost za novac ovog line-upa. Mlada voćnost, ribizl i suhe šljive, ali i začinjenost (aromatične trave, lovor, bosiljak) i zemljanost!?

Na nepcu nemirna priroda Zweigelta, svježina i tjelesnost, suhoća i sočnost. Cimet koji sladunjavu voćnost ljubičica drži na hrpi.

Kai i bijela vina, Adžićev Zweigelt je vrlo direktno vino, konkretno. Što je odlično kad je ovako zemljani i pomalo mineralan Zweigelt u pitanju.

Jedna misao o “Adžić line up 2012

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s