Ledić, Graševina Stošinec, 2011.

Cijena: 29,98 kn

Ledić_Graševina_Stošinec_2011Ledić_Graševina_Stošinec_2011_back labelNLP-35x35_PREVIEW„Kupujem“ ovu bocu valjda već pola godine i nikako da je uzmem. Slučajno je primjetim jer je izdvojena zbog akcijske cijene. Dođem doma i pogledam… zar nije ovo vino, baš Ledićeva Stošinec Graševina i baš 2011. bila suha i s nekih 14 i nešto sitno alkohola?!? Glavno da se još uvijek ističe oznaka „vrhunsko“ 😉

Opisana skepsa uoči otvaranja boce obično nije ugodan predznak. Sadržaj butelje me ipak razuvjerio.

Dobar nos… dunja! Jako lijepo vinski suzdržano. Gutljaj i nevjerica 🙂 Ne osjećam gdje je toliki ostatak sladora da je vino deklarirano kao polusuho, osobito obzirom da se od sad nekog datuma suhoća više uopće ne mora označavati na boci… Ovo je sasvim stabilno, smireno, ozbiljno i …suho!? Barem organoleptički 😉

Bio sam spreman izvrijeđati vino, ali ovo je dobro. U skladu sa sjećanjem koje imam na u nekoj prilici isprobano isto to, ali deklarirano suho vino s mineralnom signaturom očito posebnog položaja Stošinec u Plešivičkom vinogorju.

Zapravo, posjeduje tu neku „reduktivnu“ mineralnost. Prožeto je acidično-mineralnim karakterom i izvorno vinoznim aromama s interesantnim petrolejskim afterom !? Dosta seriozno za jedno nepretenciozno vino tako da cijena djeluje nemogća… Prodornost i ustrajnost umjesto površne aromatičnosti.

S druge strane, umjesto da se ovako iščuđavam, ovo bi trebala biti svaka druga Graševina, jednostavna, dobra, prava Graševina, ali ne „kiseliš“ 😀 Nema puno takvih danas. Hvala Tomislav na preporuci.

6 misli o “Ledić, Graševina Stošinec, 2011.

 1. ANĐELA MATIĆ 24/01/2014 / 18:32

  Cijenjeni,

  U Dubrovniku se sprema prvi regionalni vinski Festival Dubrovnik FestiWine od 24. – 26. travnja (www.dubrovnikfestiwine.com), pa ako ste zainteresirani primati više informacija o navedenom festivalu, ljubazno Vas molim da me kontaktirate na angela@dubrovnikpr.com.

  Hvala najljepša, srdačan pozdrav,

  Anđela Matić
  Dubrovnik PartneR d.o.o.
  izvršna produkcija festivala Dubrovnik FestiWine

  • vinopija 25/01/2014 / 00:06

   Poštovana Anđela,
   ovim putem zahvaljujem na inicijativi te sam slobodan iskazati načelni interes za svaku vinsku manifestaciju, a osobito vezanu uz dubrovačku regiju.
   Koristim priliku istovremeno skrenuti pozornost na podudarnost termina s Dalmacija Wine Expo 2014. festivalom.
   U svakom slučaju, bit će mi privilegij kontaktirati Vas na navedenu adresu.
   Želeći Vam svako dobro, srdačno Vas pozdravljam.

   • Krešimir 27/01/2014 / 15:20

    Da. Ovo je jedna neslavonska graševina, drukčija, ali dobra. Usput Ledićev Rizling me baš i nije oduševio, usprkos tvojoj preporuci, bio je skroz bljedunjav. Nego mene muči nešto drugo:
    Kaj se ti organizatori vinskih festivala ne mogu malo međusobno skordinirati? Pa godina ima 12 mjeseci, a svi bi oni događanja uvalili u travanj/svibanj i studeni! Kaj misle da će ljudi uzeti 2 puta po mjesec dana godišnjeg i putovati sa fešte na feštu? Nije da ja ne bi, ali kao i 99,99% vinoljubaca to jednostavno ne mogu. Gdje im je računica, kak buju do sponzora, a sumnjam da su i vinari baš ludi provesti mjesec dana putujući po Hrvatskoj. Svi bi imali više koristi, da se događanja rasprše tokom cijele godine. TOČKA

    • vinopija 27/01/2014 / 15:30

     Da, taj rizling i jest “bljedunjav”. Ali je za 20 kn MPC jako dobar. Premda, ima solidnih litrenih punjenja graševina koje nude više spektakla za cca 25 kn 🙂 Ali ovo mi je bilo nekako iskreno. Siroče 🙂 Dao sam Vrutku suglasnost da koriste moje dojmove i onda se baš uhvate nečeg što je o.k., ali nije da bi osobno preporučivao!
     Vidim da si uzrujan oko termina festivala 🙂 Nek naprave reprizu 😀

 2. Krešimir 27/01/2014 / 15:55

  Ma rizling sam probao i prije tvoje reklame, jer je bio na akciji 😉
  Eto baš sam za vikend pio Šafranov Rizling (42kn) i kaj mogu Fata je ipak Fata, a dva puta…
  A festivali 😦
  Uostalom, ak oni ne naprave reprizu, bumo mi – vinski pregaoci 🙂

  • Alejandro 27/01/2014 / 17:20

   Kresimire prst gore i veliko DA za reprizu 🙂
   Rizlinge ne komentiram bez predhodne poslanice kamarada madiraze, a o graševinama ionako nemam pojma 😦

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s