Ritoša, Cabernet Sauvignon, 2012.

Cijena: 59,98 kn

Ritoša_Cabernet Sauvignon_2012Ritoša radi skladna, uravnotežena vina. Osobito Cabernet Sauvignon.

Aktualna berba 2012. još je premlado godište da bi u njemu u potpunosti uživao, ali od 2008. naovamo jedva čekam trenutak izlaska nove berbe 🙂

Umjesto nezrelosti pokazuje spremnost i potencijal.

Umjesto cikle, tu je humus, zemljanost. Umjesto prezrelosti i džemastosti, ovdje je voćnost elegantna.

A to je samo miris prije kušanja… u ustima, vino je živo, gutljaj dubok i trajan upravo koliko treba biti. Mlade kiseline idealno raspoređene. Puno, ali vitko tijelo. Uklopljeni alkoholi (13%) Usitnjeni tanini koji više nisu drveni već nekako prirodno tkivo vina u čaši.

Aromatski profil zavodljiv, višnja, arancin, sirova mesnatost… punjenje potentnog, a još tvrdog voćnog bombona dovoljno ozbiljnog za potvrdu statusa jednog od najuspješnijih domaćih Cabernet Sauvignona.

NLP-35x35_PREVIEW

6 misli o “Ritoša, Cabernet Sauvignon, 2012.

 1. Tomislav 01/04/2014 / 15:01

  Ovo vino mi nije sjelo; prekiselo. No na ljestvici od 0 do 5 dao bih mu 3. To je bilo prvi put da sam probao Ritošina vina. Drugi dan sam probao i Teran, koji je ostavio na mene malčice bolji utisak, no ništa značajno više od toga. Cijena je korektna.

  • vinopija 01/04/2014 / 21:39

   Čini mi se kako te ne smeta (uklopljena) kiselina kod bijelih vina, ali od crnjaka imaš drugačija očekivanja… prilično sam siguran da nemaš naviku dekantirati vina i da ih u pravilu konzumiraš solo, bez jela ? Jer, u pravu si, jest “kiselije”, ali upravo onoliko koliko treba i upravo tamo gdje treba. Ritoša radi vrlo skladna vina. Kad bi otvorio ovu istu bocu adekvatno čuvanu nakon samo dvije godine, zanima me što bi napisao…

  • clemens 02/04/2014 / 09:55

   prekiselo?! meh…

   • vinopija 02/04/2014 / 10:06

    S jedne strane ima smisla jer čak i “internacionalne sorte” s istarske crljenice recimo, imaju zajednička specifična obilježja koja osobno vrlo cijenim, a s druge strane mnogi konzumenti znaju vino izvaditi iz frižidera, otvoriti i točiti isti trenutak u čašu… Baš me zanima je li to obrazac i kod Tomislava, ali već drugi dan su kod neopterećenog konzumenta očekivanja bila malo izbrušenija i objektivno “kiseliji” Teran je “ostavio bolji utisak”.
    Meni su zaista dragocjene ove objekcije koje je Tomislav, kao konzument koji kako je napisao “nije neki znalac, ali je puno toga otvorio”, ostavio ovdje i zahvaljujem ovom prilikom.

    • clemens 02/04/2014 / 10:19

     ma naravno, hvala tomislavu za dojmove 🙂 samo mi je čudno to zapažanje jer sam ovaj cab doživio kao vrlo uravnoteženo vino; pa čak do te granice da mu to i zamjeram 😉 volio bih da me je ovaj cab na neki način ipak malo “uvrijedio”. možda i hoće – s godinama…

     • vinopija 02/04/2014 / 10:33

      Upravo zbog uravnoteženosti i sklada koji ostvaruje Ritoša i cijenim ova vina, ali uvijek će biti ljudi kojima je tu premalo ekstrakta ili previše kiselina ili ne znam što… Međutim, ne samo da ja ne dajem Preporuku bilo čemu, činjenica je da se Ritošina vina lakoćom prodaju po ovim cijenama.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s