Korak, Crni Pinot, 2009. vs. Korak, Crni Pinot, 2011.

Cijena: 134,98 kn

Korak_Pinot Crni_2009Korak_Pinot Crni_Križevac i Cimbuščak_2011Križevac i Cimbuščak stoji na etiketi aktualnog, 2011. godišta na polici. Ipak, više mi se svidjelo godište 2009. Miriši kao stara knjiga. Bez drvenih aroma. Usitinu, drvo se spojilo s „trulim“ voćem i napravilo mjesta za šumske gljive… pinotnoirovska jagoda i malina, jesenski mirisi.

Smireno. A ipak naslućuje neku energiju iz dubine. Životnost zdravih kiselina i aromatska potentnost koja ne dolazi iz pretjeranog tijela. Naprotiv, ustrajna i pravilna voćna raskoš prelazi u asketsko tijelo. Skladno. Nježno, ali energično. Na jedan poseban način postoji poveznica s ostalim Korakovim vinima, ali ništa bukvalno poput upotrebe drva ili stilskih statementa. Nešto sačuvano u aromatskom profilu što nije nužno informacija iz dubine tla, ali je jako dobro. Versatilnost. Nestabilnost. Život.

Cca 5 dcl godišta 2011. držim dva sata u velikom dekanteru…

naprosto je prilično toplo… za jedan Pinot Noir

isprva i prilično drveno… za Pinot Noir

čak i dosta začinjeno 🙂 …za Pinot Noir, delikatnu sortu zaslužnu za najcjenjenija terroirska vina poznata čovjeku 😉

Voćnost je doduše, u drugom planu ili barem suptilnija, ali istovremeno koncentrirana i još donekle zatvorena. Što sam doživio pozitivnim jer se lijepo razvila dan, dva nakon otvaranja. U ustima mekoća, ali i prodornost! Isprepletenost zrnatih i zrelih tanina koji pružaju slast kiselinama uklopljenim u suhoj strukturi s realno neprimjetnih 13,5% alkohola.

Puna zrelost, ali hladni karakter… daleko je ovo od vulgarno pretjeranih opjevanih Crnih Pinota istog podruma nekih ranijih godišta, 07 i/ili 08 čini mi se.

Nježan i zaobljen, ali sočan Crni Pinot. Pedantno skrojen i jako uvjerljiv. Stvarno jest „terroirski“ orijentiran u skladu sa sugestijom položaja na etiketi. Stidljivi, ali prisutni, zemljano-mineralni tonovi koji su uz tu notornu šumsku malinu upravo ono što daje svježinu i vibru ovom uspjelom vinu. Redemption 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s