Ronchi di Cialla, Refosco dal peduncolo rosso di Cialla, 2008.

Cijena: cca 25 Eur MPC

Ronchi di Cialla_Refosco dal peduncolo rosso di Cialla_2008Punokrvni di Cialla Refosco. Sottozona Cialla, Colli Orientali del Friuli. Boca označena 0752 od ukupno napunjenih 3127 butelja, 300 magnuma i 24 jeroboama.

2 sata dekantiranja i još je jako zatvoreno, vrlo koncentrirano na nosu. Neprozirna tamna boja i ljubičasti obrub.

Šumsko voće i papar, nešto zemljanih tonova… koji u ustima ostavljaju izrazito snažan mineralni pečat! Vrlo vinski. Vrlo „…di Cialla“, subzona prirodne uravnoteženosti koju je očuvala obitelj Rapuzzi.

Čak i ovako mlado, odnosno prerano otvoreno i još koncentrirano, vino je skladno, s „refošknim srcem“ i vinoznom dušom.

Rijetko se na ovim prostorima susrećemo s vinom s 12,5% alkohola koje ovako „udara u glavu“. Tijelo koje opija, struktura koja ispunjava usta na pravi način. Prvi sloj kiselinama nošene mineralnosti. Drugi sloj mesnatosti koja ne opterećuje. Treći sloj tanina koji ostaje kao talog nakon gutljaja, polako se topeći i produžujući i transformirajući sami završetak…

Fromagerie_Grana Padano_4ali sve je to tek sjena nevjerojatno snažne mineralnosti u vinu. Primjer kako izgleda informacija iz tla u crnome vinu.

Grana Padano tvrdi sir iz parmezan obitelji lomi se poput vapnenačke stijene. Rastresitost, zrnatost i slanost uz bagremov med kao paradoksalni kohezivni moment svejedno su „slabiji“ od Cialla Refoška. Nekako ipak naglašavaju inherentan acidičan karakter Refoška i tako traže „čašu više“.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s