Pieropan, Soave, Calvarino, 2011.

Cijena: cca 12 Eur

Pieropan_Calvarino_2011Već na nosu jasan identitet. Jasnoća uvida. Ne želim to zvati mineralnim potpisom jer riskiram iscrpljujuću diskusiju. Ali je jasno da ću upravo probati vino s dubokim korijenima. U tlu, u tradiciji, u kulturi iz koje dolazi i koju prezentira bolje od ijedne turističke ture.

Salinitet, list rajčice, oklop školjke. Kameni karakter koji mijenja i način na koji se prezentira voćni profil… Vrlo smooooth nastup u ustima. Vino cjeline. Samoodrživo. Uravnotežena struktura se podrazumijeva. Apsolutni sklad sa svrhom prenošenja „true Soave“ doživljaja.

Posvećenost i povezanost obitelji sa Soave kroz dekade i dekade stvorilo je preduvjet za „vino s dušom“. Da su 1901. konzultirali enologiju, pitam se bi li kupili „Calvarino“, danas ishodišni vinograd Soave Classico zone. Pitam se bi li im struka objasnila kako Garganega i Trebbiano di Soave nisu sorte velikog potencijala za suho bijelo vino, ili nisu aromatične ili poluaromatične ili već što…

Zato danas mogu u osobnoj karti vina napisati „Defence method: Holistic, low environmental impact approach to pest control.“ Kao što je organoleptički ovo vino puno više od banalnog „fresh, flowery with aromas of elder, lemon and cherry…“ tako je i puno toga iza riječi „Holistic“. Pravi, istinsko, vinozno, vinsko vino! The vino za Soave. Može ti se sviđati ili ne sviđati osobnost, ali bar ima osobnost i vino ne bi trebalo biti niti milimetra drugačije. Nek mi netko kaže koliko je to onda bodova?!?

Znam da bi se svidjelo i preminulim Gustavo i Fausto Pieropanu i to mi je dovoljno za srce puno radosti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s