Degrassi, Contarini, Merlot, 2009.

Cijena: 94,25 kn

Degrassi_Contarini_Merlot_2009Profi, pedantno i elegantno… ipak razina iznad. Jedan davno popijeni Cabernet Franc podruma Degrassi s istog položaja Contarini bio je moj osobni inicijator za otkrivanje crnih vina Istre. Postupno sam zavolio Terane, Refoške, Borgonje i autohtone sorte, međutim ono što sam tada doživljavao kao istaknutu specifičnost istarskih crnih vina, kod bilo koje sorte i kod većine vinara i danas je ključna distinkcija – terra rossa.

Stari nasadi Merlota na Contariniju ipak nisu na terra rossi! Bijela zemlja cijenjena je za Malvaziju, ali ovoj crnoj bordoškoj sorti kao da osigurava posebnu eleganciju.

Brusnica. Idealna zrelost grožđa. Idealna zrelost vina.

Ova „brusnica“ ima vibru 😉 Napeta je. Aromatska tenzija u mirnoj strukturi. Suho, 12,9%. Terra rossa voćne kiseline i punoća tijela neprimjetno začinjena drvom. Ugodna mineralna signatura. Contarini. Otvara se postupno. Za strpljive.

Izuzetno vino. Kulturno. Profinjeno. Pametno.

LangresZa one koji žele znati više 🙂 i za potpunu čaroliju, uz čašu Contarini Merlota uzeo sam drugi najsmrdljiviji sir na svijetu, jer nije bilo Epoissesa u Fromagerie :-D. Nisam sipao vino u mali „bunar“ na gornjoj strani Langresa, jer to se radi s šampanjcem.

Ovo je moj sir. Zaudara gore od nečega što bi izvadio iz uha prehlađenog trola 🙂 Kad ga probaš, čak i nije toliko rustikalan, te „smrdljive“ arome vrlo su „čiste“, odnosno jasne… na sobnoj temperaturi gubi svoju formu i postaje kremozan s rastopljenim dijelovima. To je trenutak za laktični delirij. Ovo zapravo nije sir, ovo je savršeni umami desert od nepasteriziranog mlijeka.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s