OPG Matković – line up

Iskreno, vjerojatno nisam jedini kome se malo diže želudac kad se netko proklamira „iskrenim vinima“. Međutim, ispod snažnog potpisa profesionalnog copywritera (koji je ipak napravio izvrstan posao ovdje, kapa dole kolegi) stvari su prilično upečatljive. Tri suha crna vina otvorio sam u tri dana zaredom i pratio daljnja tri dana. Impresije su pozitivne i baš ih želim podijeliti:

 

OPG Matković, Frankovka, 2011.

Cijena: 50 kn

Matković_Frankovka_2011matkovic_frankovkaIspod zadimljenosti, nosnice ispunjava prekrasna trešnja. Prodorno, ali toliko vinsko – ničeg parfemaskog, džemastog… naprotiv. Nježna eteričnost i bezočna sirovost još mladog vina.

Cherry pie, kiselkaste višnje u tijestu, minus šećer. Slador je na razini suhog vina. Alkohol (13,4%) koji se još malo vrzma po nosu, u ustima se čini dobro integriran.

Nešto jasno mineralno, nešto izrazito zemljano u materijalu podiže vrijednost doživljaja dramatično. Opasno dobra Frankovka. Pravi ponos orahovičko-slatinskog vinogorja i odlična vrijednost za novac. Moj odabir definitivno.

 

OPG Matković, Cabernet Franc, 2011.

Cijena: 52 kn

Matković_Cabernet Francmatkovic_cabernet francDosta volatilne čarolije na nosu… kladim se d aje ovo vino različito u doslovno svakoj boci. Naizgled naporna hlapivost vrlo brzo se pretvara u vinozni šarm. Tim više jer je u gutljaju skrivena, tek u retrookusu još malo davi. Treba dobro dekantirati ovakvo vino. Otvara se ludo. Kompleksnost, transformacija.

Tanini su još nespremni, isprva malo preoštri za profinjenost koju očekuješ od ove drevne sorte. Ali su doista iskreni 😉 Odličan materijal, malo grub, ali čini se prava stvar. Nema puno Cabernet Francova u RH koji doista djeluju kao CF.

Neskladu unatoč, uživao sam u ovom vinu. Beskompromisno i vjerodostojno. Vinske kiseline koje potiču probavu. Čvrsto tijelo, još napeto, premda ne prekoncentirano. Suha cjelina s 13,7%. Dakle, nakon kraće adaptacije olfaktivnog aparata i nakon što je vino upilo dovoljno zraka, druga priča. Zelena jagoda. Prilično ozbiljna unutrašnja ljepota.

 

OPG Matković, Pinot Crni, 2011.

Cijena: 55 kn

Matković_Pinot Noirmatkovic_crni pinotKladim se da ovo najveći hit 🙂 Nevjerojatno neprimjetnih 15% alkohola na nosu ipak se realno osjeti. PN i 15% najčešće sugeriraju pogrešnu stvar na pogrešnom mjestu i na pogrešan način… ali ja ne želim znati analitiku prije probavanja vina.

Svejedno, da ne piše Pinot Crni, vjerojatno ne bi pogodio sortu. Možda ipak po jedinstvenom načinu na koji se prezentiraju arome još mladog voća, ali s posebnom „patinom“ zagasitih pastelnih tonova.

Da ne ostaje malo previše vrućine u grlu, prirodni sklad bi oduševio u kombinaciji sa smoooth teksturom. Tri dana nakon otvaranja, osjetno bolje nego prvi trenutak 😉

 

Ova i ostala vina OPG Matković na degustaciji ove subote od 18 do 21 sat u dvorištu Vlaške 63, Zagreb (vinoteka Vintesa).

9 misli o “OPG Matković – line up

 1. mesar 30/01/2015 / 12:57

  Nepravedno (možda) sam neobjektivan, čak i pomalo neprijateljski nastrojen prema frankovki, toj “našoj” sorti. Kad god ju netko spomene sjetim se brajdi svog starog i svih onih kraljica vinograda.
  Bi li upravo ova Matkovićeva Frankovka bila pravi test za tu sortu, što ista zaista maksimalno može dati u čaši? Ili koja druga?
  Da uvjerim sebe da Frankovka nije prijateljica s Izabelom i drugim curama iz istog zbora. Hvala. Pozdrav.

  • vinopija 30/01/2015 / 13:13

   Meni Matkovićeva Frankovka ne predstavlja “ono što frankovka maksimalno može dati” već jednu posebnu karakternu frankovku. Zato mi se sviđa više od npr. ekstraktnije, zrelije i koncentriranije Frankovke Miraz, ukoliko je to taj “maksimum Frankovke”. (ovdje ne govorim o novijim berbama Matković koje još nisu punjene za tržište koliko znam)
   Uzore bi bilo pametno potražiti po obroncima Burgenlanda… Blaufränkisch 🙂
   Inače, Kosovec Frankovka bi bio moj trenutni favorit u pogledu što očekujem od RH Frankovke.

   • Tibor 30/01/2015 / 14:57

    Jedno veliko iznenađenje za mene bila je i Frankovka PP Orahovica

   • Ivan 30/01/2015 / 16:37

    cekaj dok izade Frankovka Selekcija 2011.. 😉 bit ce uskoro!

    • ifke 31/01/2015 / 19:55

     ….di ćeš nju izvest…..u Deutschkreutz? 🙂

     • Ivan 01/02/2015 / 00:30

      hehe, ako ti osobno uzmes 3 palete, nema izvoza uopce!

      • ifke 02/02/2015 / 00:23

       vidli bumo….radim ja i svoju selekciju 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s