Gordia, Rdeče, 2009.

Cijena: cca 200 kn

Gordia_rdečeGordia Rdeče iz 2009.-e. Kako prikladno zvuči. Gordia 😀

Nema uopće posebno napadnu vrućinu, ali 15% alkohola ?!? Ta je težina jasna na nosu. Koncentracija, sirovost ili supermladost aroma… i nakon dva sata u dekanteru. Naprosto očekuješ da će biti gusto, čak miriši neprozirno „tamno ljubičasto“ i pomalo „minty“.

Presudan je bio gutljaj, a on donosi iznenađenje. Misliš kako nije moguće da će ovakvo vino imati toliko snažan mineralni potpis, međutim energija koju transformira je golema. Gigantska. Prenešena u čašu u kojoj se visoke vrijednosti svih „gradivnih komponenti“ ne sukobljavaju, već mirno koegzistiraju.

Brašnjavi tanini, neprimjetnih 15% !? alkohola, integrirane kiseline, čak ni ne djeluje suho do kosti, više onako… opušteno.

Zadihani bik. Krvavi stejk i čaša ovoga, nemoguće uravnoteženog vina. Ne smeta ni kremozna tekstura, zapravo slojevi paukove mreže tanina, a niti fizička težina ipak uzdignuta skladnom kompozicijom.

Jedino bi očekivao jaču perzistenciju koja bi uzdigla doživljaj iznad robusno-rustikalne nefiltrirane i prirodno bistrene kupaže Cabernet Sauvignona i Refoška regije Primorska.

14 misli o “Gordia, Rdeče, 2009.

 1. buonsangue 01/07/2014 / 21:49

  “15% !? alkohola… čak ni ne djeluje suho do kosti,” ___ Kad crno vino ima 15% alkohola, onda se ne chudish da ne djeluje suho do kosti. Bas obrnuto – chudish se ukoliko jest suho do kosti 🙂

  • vinopija 02/07/2014 / 09:44

   🙂
   čuda fermentiranja 😀 nadam se da nitko neće iščitati iz ovog ikakve osjetne ostatke sladora niti išta slično

   • ifke 02/07/2014 / 22:25

    Lik koristi Kalazove kvasce……kad razhebu 24 baboa pitaju jel ima kaj za desert… 🙂

    • vinopija 02/07/2014 / 22:31

     Nije da imam išta protiv spomenutih kvasaca, ali slutim da u ponudi Natura vina nema industrijskih kvasaca 🙂

 2. madiraza 02/07/2014 / 23:02

  mene zanima ak su na vlastitom talogu jel mu svaka druga godina različitih količina a svaka prestupna završi u potoku?ak su sve ok i nema tih zahebancija podhitno zabraniti kupovne kvasce a ova vina sva koja su se izlegla na vlastitim proglasiti prirodnim i stavit cijenu bar sto kn…. pa nek pije onda vino tko hoće i može….da imam vremenplov vratio bih se u doba rimljana i grka ispio sve glinene bokale vina….i keramičke i kamene…nagradno pitanje je:koje su kvasce koristili i da li je to vino bilo samo za cezara a puk se oblio alkoholnim parama jeduči mušiće koje su obitavale oko taloga? vinska mušica? pitanje br,2 je?tko puši fore sa vlastitim kvascima?i prirodnim vinima… ma sigurno je nemoguće napraviti vino bez kupovnih…ma vrijedi i više od par sto kn takvo vino….. sve stoji…prirodan način svega kako treba i biti…ali ne kenjajte vinari … takvo vino treba koštati toliko da ga može popiti i radnik iz čistoće….i sva druga vina da ublaže tugu pregolemu….toje svrha vina…i žena

  • vinopija 02/07/2014 / 23:47

   nemaju kvasci veze s cijenom, bar se nadam 🙂 za sada 🙂 al kužim te 😉

 3. madiraza 02/07/2014 / 23:05

  ajd dobro…ovo žena zanemarite…:) moj grijeh

 4. madiraza 03/07/2014 / 00:12

  kak nemaju veze kvasci s cijenom?da nemaju nikad se ne bi ni spominjali vjeruj mi 🙂

 5. madiraza 03/07/2014 / 00:30

  shefe sam sam pozelinio u zadnje vrijeme
  valjda več 8 butelju u kraće vrijeme sauvignona blanca (novi zeland)marlborough by Hans Greyl … ..nema zapisa da li je punjeno u n.z ili bugarskoj…..ali ok….50 kn…niš specijalno..ali veseli sirotinju…siltcilit za 42 kn išao u lavabo nakon 3 dcl…..tak da mi ovo ok jer pijem…ne prolijevam

 6. Ivan 25/08/2014 / 12:25

  otvorio jucer malvaziju 2012 od gordie, fantasticna stvar! u mnogocemu me podsjeca na “radioaktivnog” palcica nego na bilo koju drugu malvaziju..

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s