Belović, Graševina, 2012.

Cijena: cca 40 kn mpc

Belović_Graševina_2012Eto Graševine koja ne pripada percepciji najzastupljenijih hrvatskih Graševina. Nema naizgled poveznica ni s kutjevačkim niti s podunavskim… kao da je druga sorta. Djeluje „starije“, “more grounded” i ovdje se doista radi o starom klonu loze, što nisam znao prije nego sam je probao.

Mladost u vidu očekivanih voćnih senzacija nekako je suzdržana, puno suptilnija. Više je tu nenapadne vinoznosti koja podsjeća na neke položaje „bregovite Hrvatske“ 😀 Pada mi na pamet Stošinec, Breg… oboje na Plešivici.

Ovo malo cvjetnih nota nedovoljno je da asocira na Međimurje i kao da je stilistiku ovdje krojio sam vinograd, sami materijal koji zahtjeva drugačiji „kroj“. U svakom slučaju, cjelina je vrlo uvjerljiva, granično suha, iznenadila me oznaka polusuho na etiketi. Ima čak i vrlo osobii mineralan šmek, nekako graševinast 🙂 …nešto vinsko ispod tog gorkastog grejpa u gutljaju.

Odmjereno, opušteno, s perfektno uklopljenih 13,5% alkohola. Divota. Slanost koja ostaje na nepcu, produbljuje iskustvo, suši usta, ustraje dugo nakon gutljaja. Kao da ostvaruje slasnost u ravnoteži s voćnom stranom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s