Vicelić, Dingač, 2011.

Cijena: 150 kn

vicelić_dingač_2011Čak i nakon višesatnog dekantiranja treba se malo adaptirati na prvotni dim i toplinu, ali ta hrastova bačva u pravoj čaši postane potpuno efemerna. Jedno od onih vina koja postaju bolja drugi dan nakon otvaranja.

Začin vuče na Dingač i cjelina nepogrešivo na Plavac. U ustima se potvrđuje. Doista potvrđuje, jer nije preekstraktno, prekoncentrirano, nabildano, premda ima ogromnih 15,2%.

Ali, veliko „ali“ – lijepo se ispija, dok toplina grije jedino prazan želudac. Ovo je ionako Dingač, s taninima koji imaju odgođeni učinak. Topeći se potenciraju karakter sorte, podneblja i čak se usuđujem reći – položaja. Jedan od rijetkih primjera u kojima trostruka insolacija i sav taj prirodno nizak, koncentrirani prinos dozvoljavaju pitak gutljaj jasne aromatičnosti prestižnog položaja.

Extra okrjepa uz jelo Pomalo podsjeća na neke zaboravljene Dingače kakvi su se mogli naći još do devedesetih, kad im ugled još nije bio narušen hiperprodukcijom „pojačanih Plavaca“.

Moćno vino, a bez masnoće i težine koja opterećuje doživljaj. Aromatski prepoznatljivo što herbalno-eterično-mineralni aspekt u afteru potvrđuje.

Unatoč svim pohvalama, ovo nije komplicirano vino. Jednostavno je ono što je. Bez transformacija u čaši, bez istinske kompleksnosti, međutim uvjerljiv i upečatljiv, ustrajan i tvrdoglav… Dingač. Samo Dingač koji mogu piti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s