Kamnik, Winemaker`s Selection, 2011.

Cijena: 74,90 kn

Kamnik_Winemakers Selection_2011Bottled: Oct 2013. Volim vina sa sortama u minucioznim postocima 🙂 78% Carmenere, 15% Sangiovese, 7% Cabernet Sauvignon. Podsjeća me to između ostalog na Monte Bello, assemblage kalifornijske vinarije Ridge, možda jedinog vina Novog Svijeta za koje bi na slijepo bio siguran da je europsko. Kamnikova situacija potpuno je obrnuta. Carmenere, premda izvorna francuska sorta, prva je asocijacija za Čile i Argentinu. Winemaker`s Selection još je jedan Kamnikov konkurent u utrci za prestiž Novoga Svijeta.

Toplo na nosu. Izrazito koncentrirano. Vrlo vrlo mlado, skoro „sirovo“. Vrlo „dark fruit“, cikla, liquorice crni bomboni…

Slatki korijen u nešto mekšem omotu s mrežom još ljepljivih, ali sitnih tanina koji ne ometaju „omotač“. Cjelinu, koja je ipak robusnija od očekivanog i aromatski čak na tragu zemljanosti ispod sve koncentracije.

Srećom, nema prezrelosti, nema sirupastosti, nema težine na nepcu, premda Kamnik Winemaker`s Selection svakako nije oličenje suptilnosti i elegancije. To ni nije njegova igra. S nešto jasnijim i neobično dobro uklopljenim više jabučnim negoli mliječnim kiselinama koje cjelinu čine pitkijom, kao što sam rekao – Kamnikov konkurent u utrci za prestiž Novog Svijeta.

Jedna misao o “Kamnik, Winemaker`s Selection, 2011.

  1. clemens 20/09/2014 / 10:01

    ridge se nekako drži tradicije starog svijeta pa su mu i kupaže smislenije i fokusirane na materijal iz jednog vinograda. kamnik izgleda svašta miješa. to nekad može bit i simpatično, npr. ono što radi s. thackrey, opet u kaliforniji… a sad neću više filozofirat jer nisam probao ništa od svih spomenutih vinarija 😀 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s