Zdolc, Graševina, 2012.

Cijena: 79 kn

Zdolc_Graševina_2012Proljetos u Bornsteinu na predstavljanju zagorskih vinara otkrio sam meni novo ime. Ime Zdolc (kao i Petrač uostalom) u tom trenutku nisam mogao pronaći niti u publikaciji Udruge Vino Zagorje. Zdolc pripada vinogorju Pregrada i te večeri je ponio Sauvignon, Graševinu i Sivi Pinot.

Prilično sam siguran da to nije bilo ovo godište, ali vrijeme je proletjelo, a pamćenje izblijedilo. Misao na vino srećom nije. Graševina 2012. miriši vrlo zrelo, ali dubinski resko… djeluje “neforsirano”, “spontano”, aromatski asocira na dunje i jabuke i nešto valjda neizbježne floralnosti.

U ustima okrepljujuća svježina strukture s “glicerolnim” alkoholima (14,3% !?!) i čak s ostatkom sladora da je deklarirano polusuho, ali prožete kiselinama…

Zvonak ton, vibrantan, jasan zvuk. Ne predubok, jer težina i bilo kakva zamjetna alkoholnost, osim jače viskoznosti, je izbjegnuta. Hrskava jabuka i aromatična dunja.

Obično ne navodim ove aspekte, ali Zdolc njeguje tradicijski uzgoj bez umjetnih gnojiva, bez insekticida i sistemika dok u podrumu cijeni modernu vinifikaciju s ciljem očuvanja primarnih aroma, ali s odležavanjem u hrastovim bačvama. Uglavnom, nešto što treba obavezno probati u kontekstu “drugačije” Graševine.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s