Kiridžija, Plavac Mali, 2012.

Cijena: 29,98 kn

Kiridžija_PLavac_2012NLP-35x35_PREVIEWStavljam u čašu za zrele Bordeauxe i odležane Plavce. Stolzle Quatrophil Bordeaux sposobna je deatomizirati i daleko prestižnije kapljice u paramparčad 🙂 što je ponekad nezgodno ako recimo želim doživjeti cjelinu, a što je u pravilu – uvijek 😉

Vino nisam dekantirao. Ima zadimljenosti isprva, crni drop bombon, odn. liquorice kakogod, začinjenost, otvara se uskoro i voće, višnja i kupina, s rogačom.

Markantni tanini kulerski objašnjavaju „nismo mi trpki, samo smo ono što jesmo“… a ja kimam glavom. Ako izgleda kao Plavac i miriši kao Plavac, biće da je onda Pelješac 😀  Šalu na stranu, to je okus uz koji sam odrastao. Ovo je vino. Iz sorte Plavac Mali. Uzgojene na Pelješcu. Meni baš autentično. Imam osjećaj da se napravilo „samo od sebe“.

Nije tanko, već pitko. Nešto čime se mnogi prekoncentrirani Plavci baš i ne mogu pohvaliti. Kod ovakve strukture karakter Plavca lakše i jasnije dolazi do izražaja. Rudimentaran tip. Ne priča puno. Ali tu je kad te napadne čagalj iz tanjura 😉 O.K., možda neke druge zvijeri radije.

Životvorne kiseline lijepo raspoređene. Nenametljivo. Nepretenciozno. Ali vinsko iskustvo koje me odvede na poluotok neprohodnih brda i divljeg bilja uspješnije od mnogih daleko skupljih „Plavaca“.

A što se čaše tiče, bilo bi nevažno i da ga točim u pivsku kriglu 😉

8 misli o “Kiridžija, Plavac Mali, 2012.

 1. p 14/10/2014 / 12:10

  u jednoj lijepoj polumasovnoj prilici sam točio ovo vino i nisam uzvanicima htio otkriti o čemu je riječ (posebno cijenu), a kada su prvi glasovi počeli njurgati da sam, kako su rekli – opet (hehe) – pretjerao s preskupim vinom, dijete u meni više nije moglo izdržati pa sam im otkrio tajnu, no – kao i obično (npr. s onomad 19,98 Mikšinim Škrletom) – nisu mi vjerovali… potpisujem svaku riječ, a posebno onu o čagljevima, jer oni se spremno odazivaju tinejdžerskim provokacijama početkom kolovoza, oko ponoći, negdje podno Rote…

  • vinopija 15/10/2014 / 14:55

   i čagljevi su njurgali 🙂

 2. Kresimir 14/10/2014 / 17:40

  Ovaj komentar s kriglom me vratio petnaestak godina unatrag, kada smo se s terena na Peljescu vracali, s 60-litarskim karnisterima ovog plavca. I da, bilo ga je i u kriglama, iako se sada toga malo sramim 😉
  Iako vec duze vrijeme nema rinfuze, Kiridzijin plavac je uvijek prava vrijednost za novce. Plavac “iz polja” kakav bi on uvijek trebao biti. A i puno vise, iz krigle ili iz burgundske case (bordoska je ipak za Kiridzijin Dingac).

  • vinopija 15/10/2014 / 14:53

   🙂 ako se samo malo sramiš onda je valjda o.k. Tnx za komentar Kresimir

 3. mariofr 19/12/2016 / 13:53

  Bio prije 20ak dana kod Vedrana, baznog Plavca više ni za lijeka😦
  S obzirom da mi je ovo dnevno vino, hvata me malo panika — što u istom cjenovnog rangu uzeti, a da pomogne dok se ne pojavi nova berba na tržištu?

  • vinopija 19/12/2016 / 18:00

   U istom cjenovnom rangu mi je teško predložiti alternativu. Premda nisam recentnijim berbama bio toliko zadovoljan, u smislu omjera kvalitete za cijenu ne znam što bi drugo predložio. Koliko je Crvik?

   • mariofr 03/04/2017 / 21:41

    Crvik Canavia oko 40-ak kuna…probao, mislim da neće na dnevnu listu 😉
    Izašao i Kiriđžija Plavac 2016 – nažalost, na tragu 2015, daleko od prijašnjih godina…potraga se nastavlja.

 4. mariofr 27/12/2016 / 16:08

  Da, novije berbe nisu bile tako dobre…mislim da je Crvik oko 40kn, probat ću s tim, hvala!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s