Buhač, Merlot, 2012.

Cijena: 49,98 kn

Buhač_Merlot_2012Još jedno vino koje sam odabrao na polici s namjerom “Preporuke” međutim, koje mi nije ispunilo očekivanja nastala prethodnim berbama. Možda i bolje, jer 2012. se već prodala i vjerojatno popila dok 2013. upravo dolazi.

Višnja, malina, brusnica… izbjegnuta prezrelost uz tek nešto topline (14% alc) koja se oslobađa na temperaturi tople sobe, ali nema džema 🙂 da na lebac mažem njegaaaa 😀

To što nema “đema” samo po sebi ipak ne predstavlja dobru vijest jer… osjeti se to i u nešto “kiselijoj” strukturi, malo je više zelenog nemira nego što bi to bilo kod neke uravnoteženije berbe. Tko se naučio smiriti uz čašu Buhač Merlota nakon večere, malo će mu nedostajati uravnoteženosti i pune zrelosti.

Doduše, jako lijepo žvaću te kiseline, lijepo su raspoređene, ali “herbalni štih” 2012. zapravo je neostvarena optimalna zrelost rane berbe vrele 2012. godine. Ono što je jako dobro u tome je pametna manipulacija tako da vino nije preekstraktno, ni prealkoholno ni prekoncentrirano. Svojih 14% nosi s lakoćom kako i treba.

A to što malo siroviji tanini nakon drugog gutljaja strše kao grubo brašno u neumiješanom tijestu, ionako nitko nije ni primjetio 😉 Međutim, meni tih 50 kn više ne predstavlja „nešto što bi ponovo kupio“. Zbog poznatih i starih zasluga, čekam nove berbe, osim zlosretne 2014. 😦

Jedna misao o “Buhač, Merlot, 2012.

  1. ifke 27/10/2014 / 00:01

    Vrela 2012….jebatga…u Švedskoj berba stoljeća…..kod nas merlot ak si ga pustio da “skroz” sazre _16% alc. Buhač možda nije pustio. Kolko kužim svi se slažu da taj merlot 2012 nije baš nekaj….svi osim – Zavoda….na etiketi stoji – vrhunsko. Tisuću i prvi argument da prestanu više s tom idiotskom kategorizacijom…..

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s