Feravino, Miraz, Frankovka, 2009.

Cijena: 64,98 kn

Feravino_Miraz_Frankovka_2009Nakon skoro dva sata u dekanteru, još je uvijek zamjetna zadimljenost tostirane bačve ili mala „zakrivljenost“ stare bačve, ali više nije opterećeno hrastovinom kao prije godinu i pol kad sam je pri put probao. Miraz Frankovka vino je voćne zrelosti i izrazite koncentracije, što se osjeti već na nosu. Međutim, neopterećeno hrastovinom, ono sasvim lijepo diše. Naslućuju se svježina, acidična intervencija, šipak i brusnice, sirup od višnje…

Ugodan prvi kontakt s nepcem otvara voćnost u potpunosti, s nešto vanilije u finišu i povratnom okusu.

Gutljaj svjež do kraja kad se kožnato-drveni, ali vrlo sitni tanini povlače s nepca. Diskretan metalno-mineralan karakter kao da potvrđuje sortu i još više – odgoj. Rezultat je krepko vino sa zahtjevnim balansom kojeg je teško uspostaviti u ovoj konfiguraciji. Suho, 13,7%, ekstraktnost, izražena je ta koncentracija tako da niti dekantiranje nije dovoljno… premda se vino doima još vrlo mlado i pravo je pitanje kako će se još razvijati u boci.

Uz jači bolognese umak s tjesteninom, junetinu ili govedinu, crni šampion vinograda Feričanci odigrat će uvjeljivo svoju ulogu.

2 misli o “Feravino, Miraz, Frankovka, 2009.

  1. Robert Sedlar 29/10/2014 / 13:44

    Drago mi je da ti se i ova sviđa. No, opet je problem cijena. Ipak je ona daleko viša, nego li konkurencije. Bez obzira što je kvaliteta neupitna, cijena bi trebala / morala biti niža.

    • vinopija 29/10/2014 / 14:08

      Da nije tako, vjerojatno bi nalijepio stiker “preporuka” kraj dojma… dosta je ovo ambiciozno vino i po mnogočemu baš primjer prekoncentriranosti. Omekšat će s vremenom i ekstremnijim dekantiranjem, ali ne bi se kladio da će se ikad uravnotežiti. Ovakvo kakvo je dobro korespondira s afinitetima domaće publike koja cijeni malo ekstraktnije “koncentrate”, ali bez šarma i finese 😉 Na neki način makar cjenovnim pozicioniranjem “školuje” najširu publiku da Frankovke nisu manjevrijedna vina i tu ulogu podržavam skroz. Meni osobno, ne predstavlja vino koje bi ponovo poželio, ali ću rado probati sljedeću berbu da vidim u kojem smjeru to ide…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s