Wieninger, Gemischter Satz, Bisamberg, 2013.

Cijena: 138,00 kn

Wieninger_Gemischter SatzVino koje sam zapazio tijekom degustacije Premium Estates of Austria u Vivatu u Folnegovićevoj. Neka luda dunja na nosu, funky bez nastranosti, blaga naznaka repe kao da vrišti – biodinamička agrikultura!!!

A to znači i adekvatna prerada i odgoj u pordumu. Gemischter Satz nije uobičajena kupaža iz već napravljenih zasebno vinificiranih vina. Sorte su ubrane i vinificirane zajedno. Zaista, na slijepo bi prije pomislio da je u toj greeny cjelini 🙂 neki bizarni zeleni Veltliner negoli Weissburgunder (Bijeli Pinot), Grauburgunder (Sivi Pinot) i Chardonnay.

Smisao i jest da se osjeti Bisamberg, brdo s pogledom na Beč. Čaša vina u nekom Heurigenu mijenja percepciju Austrijanaca iz pedantnih u raspjevane, iz preciznih u divlje. A u takvu kulturološku transformaciju uklapa se Gemischter Satz.

Mirisa borovine i protkano kiselinama na nepcu, ali obavezno vinozno. Ne toliko uzvišeno vinozno, ali „stvarno“, „istinsko“ vinsko…

40-godišnji vinograd daje materijal s dubinom, a Wieninger je zna očuvati i naglasiti. Neuobičajene mineralne senzacije prodorne su i perzistentne na nepcu. A opet, u cjelini sve djeluje nekako neforsirano, elegantno, skoro profinjeno, ali skroz autentično iskustvo.

WienWein, magične kompleksnosti. Nije to uzvišeni vinski doživljaj u apsolutnom smislu, a u kojoj mjeri utjelovljuje i odražava određeni identitet terroire-a i kulture… to je sasvim druga priča – „Ne volim vino, nego vina“ 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s