Buntić, Blatina, 2012. vs. Buntić, Blatina barrique, 2012.

Cijena: NA

Buntić_Blatina_2013Buntić_Blatina_barrique_2013Isto vino u dvije izvedbe ipak nije isto. Dobio sam „regularnu“ Blatinu (označenu brojem 5499) te „barrique“ verziju (označenu kao 1466 od 2000).

Regularna Blatina miriši na zdrobljeno sitno bobičasto voće, duhan i cedrovinu, dok „barrique“ verzija uz zrelije sitno bobičasto voće pomalo odaje tostiranu bačvu.

U regularnoj boci prvotna voćnost nastupa uz laganu zemljanost i spore kiseline koje se vuku za gutljajem te donose osvježenje s odgođenim učinkom 🙂 Brašnjavi i nejednaki tanini djeluju „domaće“.

Barrique varijanta na prvu je nešto mekša i zaobljenija i čak djeluje bolje uravnoteženo, ali u voćnu prirodu dodaje drvenih tanina… pri tom je vanilinski slatkasti utjecaj zanemariv, djeluje kao ne osobito primjetna, ali nepotrebna šminka.

Sasvim dosta tijela i srčanosti pruža regularna verzija uz uklopljenih 13%. Vino koje traži primjereno jelo, tjestenine s mesnim umacima, nareske i tvrde sireve.

Barrique je „samo“ ušminkana verzija istog vina, ali uz jelo djeluje zrelije i „slađe“, a vinska acidičnost proradi kad treba.

Općeniti zaključak je da unatoč uvodnoj opservaciji 😉 obilježja berbe odigravaju veću ulogu u različitnosti vina negoli „regularna“ vs. „barrique“ verzije i sreća da je tako.

Sviđa mi se voćno-zemljana pristupačnost regularne Blatine, osobito uz jelo. Sviđa mi se i ambicioznija, ali nepretenciozna varijanta barrique etikete, dovoljno prozračna i unatoč „agresivnijem elevage-u“ podjednako „domaća“ posvećenost…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s