Podrum Vukoje, Vranac Vukoje Rezerva, 2006.

Cijena: NA

Vukoje Vranac Reserva 2006Zapravo sam našao negdje na netu iznos od 2769 din za ovo vino, ali kako sam ga dobio kao poklon nisam išao preračunavati. Čovjek mi je darovao ovu bocu kao jednu od posljednjih iz osobne arhive i naglasio kako je ovo njemu najbolje vino Hercegovine, dakle istočne i zapadne itd.

Nedavno se u komentarima na ovim stranicama spominjao Vranac u vrlo ograničenom kontekstu pa uz još jednu bocu koju čuvam već dulje vrijeme, ovo mi je zapravo dobrodošla digresija.

Točno dva sata u dekanteru. Boja rubin crvena vrlo mladolikog sjaja, ne potpuno neprozirna tako da uvjetno rečeno već pogledom uz snagu daje nagovještaj finese i elegancije.

Utjecaj bačve je u formi duhana i cedrovine, koja se odlično uklopila u jako mračno voće (suha šljiva, crni ribizl, kupine). Miris voća nije preintenzivan. Zato je dubok i donekle zagonetan.

U ustima suho i vrlo smireno, ravno, dugotrajno, izraženih kiselina. Aromatski profil voćan, u ustima više u smjeru višnje. Tanini kožnati, izvrsno raspoređeni, zaokruženi, kao začin tijelu s uklopljenih 13% alc.

Moćno, ali i skladno vino s još dosta vremena ispred sebe. Ipak, uz svu uravnoteženost i koncentriranost te čak i očekivanu relativnu dugovječnost, ovo nije vino istinske kompleksnosti osim bogatstva i upečatljivosti brojnih aromatskih senzacija.

Kraj jedne Brkićeve Plave Grede bilo kojeg godišta djeluje skoro infantilno i pokazuje pripadnost jednom potpuno drugom rangu. U toj, sebi primjerenijoj kategoriji čak nisam siguran bi li prije posegnuo za Tvrdošem (npr Monastery Tvrdos Vranac 2007) ili ovim vinom.

Ali, unatoč tome, prenosi dosta uvjerljivo svoje podneblje i specifičnost Vranca Hercegovine. U kontekstu najboljih Vranaca Hercegovine i uopće, Vukoje Rezerva 2006 ima svoje zasluženo mjesto.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s