Tonković, Kadarka, Fantazija, 2011.

Cijena: 69,50 kn

Tonković_Kadarka_Fantazija_2011Prilika za upoznavanjem još nečeg posebnog u svijetu vina. Kadarka ili (drugi naziv) Gamza kao sorta daje specifično vino. Ova dolazi iz vinograda Bačke, sa „Subotičko-Horgoške pješčare“, a danas je značnije zastupljena na sjeverozapadu Bugarske i mađarskoj Baranji.

Suho, 13% alc. U čaši, vino je transparentno i žive, bistre, crvene boje. Mirisi su diskretni, a nakon prvog gutljaja u ustima djeluje „gumenasto“, s čudnovatim kiselinama koje nisu visoke, ali su izražajne. Specifičnost je u aromatskom profilu… ponovo u vinu Kadarke osjetim murvu (dud), zatim i aroniju, aromatski dosta „mračno“ vino premda tako ne izgleda.

Izgleda pristupačno, sa zrelim i slatkastim, ali mikroskopskim i malobrojnim taninima. Bez neke osobite živosti, vrlo smireno vino i nekako neutralno. Funkcionira divno recimo uz salamu od konjetine, a vjerujem i uz brojna jela.

Zanimljivo je gdje se i kako uspostavlja ravnoteža… osjećaj da je, kao kod malokoje sorte, prava zrelost materijala presudna, prezrelo grožđe lako će otići u bljutavost, a nedovoljno zreo materijal zadržat će tvrdoću i prezelene, stršeće kiseline.

baccalla della Mamma_pikantino_2Uz bakalar pikantino sa širokim rezancima, vino je odigralo svoju ulogu besprijekorno.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s