Grabovac, Gran Reserva, Modro Jezero, 2010.

Cijena: 137,98 kn

Grabovac_Gran Reserva_Modro Jezero_2010Moram priznati da mi je, potpuno neočekivano, ovo najbolje GR Modro jezero do danas i jedan od favorita iz sjene u kategoriji domaćih bordoških kupaža. Doduše, uz Cabernet Sauvignon i Merlot, Modro Jezero sadrži i Trnjak i Vranac, vjerojatno upravo ključ prevage u prilog specifičnosti karaktera imotskog crnjaka.

Dva sata u dekanteru i nakon toga još dva sata u boci… obično nisam presretan kad taj liquorice (korijen sladića) osjetim na nosu, to često sugerira pretjeranost u nečemu, ili zrelosti voća ili količini ekstrakta ili plastelinu nalik koncentraciji iz koje ništa ne izlazi i sl.

Međutim, u ovom slučaju, nakon efemernosti vanilije od bačvi, što brzo izvjetri, taj deskriptor daje dobrodošao herbalni ton voćnoj koncentraciji na nosu… koja je “zelenkasta”, ali ima smisla.

Jako dobro integrirane kiseline, sitni suhi tanini koji se talože, cjelina još „ljubičasta“, mlada, ali napeta, s mineralnim potpisom. Prodorno i sve ugodnije i produbljenije i fokusiranije svakim gutljajem. Visoki alkoholi (15%) neprimjetni, u naravi paradoksalno „hladno“, vrlo suho vino.

Teško je odrediti je li ta „ljubičasta“ mladost do životne faze vina ili ipak do imotskog podneblja… svojevrsna „sirovost“ i energičnost.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s