Roxanich, Rose Vintage, 2011.

Cijena: 92,50 kn

Roxanich_Rose Vintage_2011Miriši dekadentno… blago fermentirano meso, blago oksidirana jabuka PinkLady 🙂 mrkva iz turšije i marinirane gljive, u svakom slučaju ove asocijacije više govore o načinu na koji se arome prezentiraju negoli o konkretnom „voću“, čaju od šipka koji u nekom trenutku počne dominirati nepcem 😉

Djeluje potpuno „neforsirano“, kao nešto „iz domaće radinosti“. Ali dobro. Vintage je primjeren naziv. Ne samo zato jer je na ovim prostorima neuobičajeno piti rose, a kamoli odležali rose, već zato što taj naziv stvara konotacije na nešto staro, ali vrijedno, ručno rađeno, patinasto, arhaično i pomalo zaboravljeno, što je dobilo novi život u malo izmijenjenoj funkcionalnosti.

Nije ovo rose za ljetno osvježenje, premda može poslužiti uz kakav jelovnik s rakovima i školjkama. Ovo je kompleksno vino u „rose izričaju“, istinski kompleksno s ugodnim transformacijama u čaši. Raspadanje koje stvara novi život. Nalik ničemu na ovim prostorima. A našlo bi se čudesnih opola iz Dalmacije, posebno iz skradinskog područja, kao i istrijanskih teran-based osvježenja… međutim Roxanich je poseban rose. Sklizav i nekako… plazmatičan. Rose za odležane stejkove, samo ne „jače pečene“ 😉 ili egzote poput kobasica od magarca ili najintenzivnije jaretine.

Nije za svakoga doduše. Kome su se svidjeli Roxanichevi rosei starijih godišta (2007-2009 mislim) s prošlogodišnjeg Pink Day-a, uživat će u ovome. Uskoro će i novi Pink Day i nadam se prilici za potvrdu ovog posebnog dojma.

 

5 misli o “Roxanich, Rose Vintage, 2011.

 1. buonsangue 16/02/2015 / 19:09

  “blago fermentirano meso, blago oksidirana jabuka PinkLady 🙂 mrkva iz turšije i marinirane gljive, u svakom slučaju ove asocijacije više govore o načinu na koji se arome prezentiraju negoli o konkretnom „voću“, čaju od šipka koji u nekom trenutku počne dominirati nepcem”, a onda “može poslužiti uz kakav jelovnik s rakovima i školjkama”??? Trifunovicu, pa imate li vi uopce nepce? 🙂 🙂 🙂

  • vinopija 16/02/2015 / 19:18

   Naravno. I upravo vas gleda sa svoja dva oka 😀 😀 😀

   • vinopija 16/02/2015 / 21:27

    …i svako na svojoj strani, ko` škamp u chilli umaku

 2. clemens 17/02/2015 / 20:30

  jučer otvorio rožicu (bez oznake godišta; čini se kao 2011-2012.). stilski bitno različita od starijih godišta, a pretpostavljam i od ovog vintage izdanja. zavodljiv rose, ali ipak su mi starija godišta draža.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s