Legovina, Cabernet Franc, 2009.

Cijena: 50 kn u vinariji

legovina_cabernet franc_2009Čisti koncentrirani mineral u vrlo pedantno skrojenom vinu.

Možda mi je danas čak veći gušt uživati u godištu 2007. Vino koje je u usporedbi „prljavije“, volatilnije, s idealno zrelim dubokim voćem i nježnijom zemljanosti.

Zašto onda mislim da je 2009. još bolje vino? Da ima čak i više prostora za razvoj u boci?

Radi se o vinima metamorfoze, doista spomena vrijednim vinima u kojima se osjeća drugačiji život od često površne „živahnosti“. Oba godišta imaju jasnu poveznicu, u strukturi, u aromi, u cjelini. Podjednako su čvrsta, dok je 2009. čak još pomalo i kruta…

Transformacije, osobito kod 2009. trenutno, nisu sulude. Te promjene u čaši zapravo su očekivano otvaranje vina u dodiru sa zrakom. 3 sata dekantiranja i dosta strpljenja nakon toga bilo je potrebno da bi došao do onoga što sam tražio. A to je našlo mene. Vino se u nekom trenutku zatvorilo, začahurilo i ponovo izašlo promijenjeno na bolje. Puno bolje. I ostalo takvo i dan nakon.

Cijelo vrijeme vozi vrlo karakterističan Cabernet Franc “profil” (kojeg je Patti naslijepo detektirao u godištu 2007.). Hladne kiseline, supersitni tanin, 13.5% alc, pravi vinski intenzitet i ustrajnost na nosu i nepcu, vinsko vino, sušena brusnica.

Ovo je uvjerljivo najbolje vino En Primeura 2015 u Zagrebu 😉 Uvjeren sam i jedno od najozbiljnijih crnih vina Hrvatske u ovom trenutku.

Drvo je toliko neprimjetno, prisutno samo u banalnoj površnosti koju iskusniji vinopija zanemaruje istog trenutka, a opet imam osjećaj da je toliko presudno. Kao da je upilo voćnost da bi joj omogućilo da se otpusti s polako topljivim taninom na nepcu.

Elegantna, surova mineralnost, s očekivanim produbljivanjem u boci…

2 misli o “Legovina, Cabernet Franc, 2009.

  1. Tibor 04/04/2015 / 13:36

    Odličan primjerak CF!

  2. madirazd 16/04/2015 / 21:59

    baš pijem legovinu teran 2012. …nekih 45 kn
    moram priznati da sam našao neki touch s ovim vinom
    vino je divne boje,živo,ali vrlo mekano sa finim taninima…odmjereno .. za piti bez nekog velikog razmišljanja…a ujedno izvrsno… rijetko posežem za debelom čašom od 2,5 dcl cilindričnog oblika na kockice… nije to vinska čaša….ali vina koja me “dotaknu” volim popiti iz takve,ne vinske čaše…neka sječanja….zadovoljan skroz

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s