Podrum Čokot, Experiment, Prokupac, 2012.

Cijena: 945 rsd

Podrum Čokot_Experiment_Prokupac_2012Staro drvo. Suhe višnje, malina i dren. Specifičan profil. Arome intenzivne, ali ipak vrlo vinske. Čak i malo topline premda 13,2% nije neki ekstreman alkohol. Prodornost voća je dominantna. Vino je provelo dva sata u dekanteru prije kušanja.

Prokupac se smatra autohtonom sortom župskog vinograda i Srbije. Nije prvi Prokupac koji sam imao na stolu. Prvi je objavljen za vino lokalnog naziva Rskavac, sinonima za Prokupac (op.a. namjerno pogrešno pišem imena sorti velikim početnim slovom).

Premda fantazijski naziv vina doživljavam neprimjerenim, Čokotov „eksperiment“ mi se izuzetno svidio. Vino koje je transparentno u čaši, ali je ipak puno boje. Blještavi, malinasto ljubičasti sjaj mladosti. Svakako nešto što bi želio otvoriti ponovo. Ovo je šetač na duge pruge.

Vino čija struktura dopušta nekim mineralnim senzacijama da se otvore u čaši kako bi izložilo svoju dušu na nepcu. Mekana pasta od tanina u teksturi, a energične i hladne kiseline u srži. Lagano, žilavo tijelo za brz gutljaj s trajnim odjekom.

Rujno vino iz narodnih pjesama. Puno srca i karaktera. Uistinu, začin života.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s