Ritoša line up – sezona 2015. :-)

Ritoša vinograd foto_19042015_1Ritoša vinograd foto_19042015_2

 

 

 

Pogled na pedantne redove i čaša precizno uravnoteženog vina u ruci zrače smislom, svjedoče o čovjeku. Da li su nekad stvarno „proizvodili“ drugačije ljude ili je ta priča o „starom kovu“ neutemeljena ne bih znao, ali Vilija Ritošu cijenim kao malokoga. Majstor kontrole i donositelj sklada prenosi tu umješnost na svoju kćer. Ana je odgojena kao vinarka i prije formalne diplome enologije. Premda je budućnost vina Ritoša nezahvalno nagovještavati vinima berbe 2014, ovo je jedna od malobrojnih Malvazija kojom ću uvijek rado nazdraviti.

 

Ritoša, Mavazija Istarska, 2014.

Cijena: 49,70 kn

Ritoša_Malvazija_2014Trenutak kad bijela riba sa žara nošena uljem i solju uranja u rashlađenu Malvaziju asociram s ovim vinom. Kad domaći kruh postaje sladak kao med, a vino pitko, ugodno i uravnoteženo. Miriše na bijelo cvijeće i naranču. 2013 Malvazija je aromatičnija na prvu, a normalno je i da djeluje opulentnije i zrelije, ali 2014…

možda najskladnija izvedba superteške berbe. Srednje punog tijela i niskih alkohola (12%) s dosta „soka“ bez problema će odraditi večeru u kojoj umjesto deserta nastupa vrijeme za sir. My kind of stuff.

 

Ritoša, Rose, 2014.

Cijena: 49,70 kn

Ritoša_Rose 2014Iz 2014. nećemo dobiti Ritošin Cabernet. Iz berbe za pamćenje po najgorem najpoštenije što se moglo napraviti je ovaj rose. Cabernet Sauvignonu se pridružio Muškat ruža. Ruži leži lagani ostatak sladora.

Boja između roskaste i lososa. Crvena naranča na nosu. Svježe, voćne kiseline živahne na nepcu. Blago pikava tekstura i simpatična slatkastost, graničko polusuho bez bljutavosti. (11,5% alc.)

Lepršavo i cvijetno, puno voćne svježine, jagode bez šećera. Umjesto teran-based osvježavajućih rosea Istre, Muškat Ruža. Ružine latice u salati.

 

Ritoša, Cabernet Sauvignon, 2013.

Cijena: 59,70 kn

Ritoša_Cabernet Sauvignon 2013NLP-35x35_PREVIEWJedno od mojih favorita vrijednosti za novac to će i ostati. 2013. berba možda je i najbolji Cabernet dosad.

Prekrasno drvo, ustrajno samo na površini, cedrovina, duhan i tamjan… ispod tog školovanja je prekrasna višnja, koncentrirana kako treba, idealno zrela. Zapravo, za nijansu zelenija, ali sve skladno. Sklad, elegancija, srčanost. Već glatki, dijelom brašnjavi tanini i sočne kiseline u srednje punom tijelu. Terra rossa karakter, lijepo voće intenziteta upravo taman gdje i koliko treba i na pravi način.

Još mlado, ljubičastog odsjaja… spremno, s naznakama lijepog dozrijevanja vremenom u boci.

 
Ritoša, Cuvee, 2013.

Cijena: 49,70 kn

Ritoša_Cuvee 2013Teran, Merlot, Cabernet Sauvignon, ali siguran sam da se i Muškat Ruža osjeti na nosu. Taj dodir ruže pretvara mirisnu zenzaciju u žele od jagode. Kao začin koji drži integritet skupine.

Pomalo zelenkasto na nepcu, još traži balans, istovremeno osvježavajuće i mekano. Crno vino nježnijeg tijela, kiseline koje traže hranu, sitan tanin k tome je malobrojan, ali jako bitan, s pažljivim korištenjem drva koje je neprimjetno, a podjednako bitno…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s