Šipun, Sansigot, 2012.

Cijena: 65 kn u vinariji

Šipun_SansigotSansego je drugi naziv za Susak, pješčani otok. Sansigot kao naziv sorte svakako bolje zvuči od Sušćan Crni. Zanimljivost je u tome da se radi o lozi koja je zahvaljujući specifičnom tlu Suska, ostala nedirnuta phylloxerom koja je promijenila Europu pred 150 godina.

Negdje u rasadniku Ivice Dobrinčića ova skoro izumrla sorta dala je novi materijal iz kojeg je nastala ova boca, jedna od svega dvije dostupne etikete monovarijetalnog Sansigota (na RH tržištu).

Želim pisati o ovakvim stvarima. Autohtonim, autentičnim, nešto što svjedoči o bioraznolikosti. Sličnije nekim Kadarkama koje pamtim nego komercijalnim etiketama iz bližeg vrbničkog okruženja.

Lagana začinjenost na nosu, zeleni orah nasuprot čaja od šipka, kao i uobičajene situacije tamnog voća i floralnosti… ali ovdje prezentne na drugačiji način.

Sansigot ne ispunjava usta. Aroma bez težine je njegov ideal. Hladno srce, odnosno kiseline koje drže tijelo u ne pre-strogoj formi doduše.

Voćno-kožnati tanini kad se malo opuste, stapaju se s aromama koje su metalno mineralne, uz zelenu zrelost, tako često zahvalnu uz pun tanjur na stolu.

Vibrantno i jasno, čvrsto i začinjeno, ali ne drvetom… bez puno tijela, ali aromatično i premda vrlo smireno, nekako uzbudljivo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s