Kalazić, Cabernet Sauvignon, 2009.

Cijena: 77,50 kn

Kalazić_Cabernet Sauvignon_2009Kad dobro vino odleži čuda se događaju. Obzirom na novu etiketu, je li to novo punjenje? Nije li 2009 Cabernet Sauvignon već bio u distribuciji?

Nemam običaj to isticati, ali uvijek sam imao više problema s jezivom Kalazićevom etiketom nego sa sadržajem boce tako da pozdravljam redizajn. U ovom slučaju poklopila se nepretenciozna vanjština i ugodan doživljaj.

Već prvi miris jasno definira zrelost voća, ali i neke grafitne senzacije poput notorne zašiljene olovke i sl.

Klizak gutljaj životne kiseline uvjerljivo balansira ostatak sladora. Vino jest suho s 14% alc, ali je Baranja vruća, barem u godištu produljenog ljeta 2009.

Na prvi pogled vino kao da je pobjeglo s nekog line-upa čileanskih caberneta, samo bolje uravnoteženo od konkurenata. Drugačije je od toga. Tu je sklad kakav Novi svijet i u ovom cjenovnom razredu uglavnom teško ostvaruje.

To je energična cjelina s doduše dosta sočne voćnosti, ali koja više nije banalna. Začinjeni, uglađeni, ali ne i anestezirani već vrlo živ Cabernet Sauvignon. Tanini super sitni, podsjećaju na trodnevnu bradu, bez dlačice viška, skrojenu da izgleda spontano 😉

Jako lijepo razvijeno, kad naznake džema od šljiva ipak postanu brusnica ostvaruje se slast ravna najuspješnijim hrvatskim cabernetima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s